Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 21:16 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/fult-spel-bakom-erdogans-seger/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Fult spel bakom Erdogans seger

Foto: Lefteris Pitarakis/AP

DN 26/6 2018. President Erdogan har vunnit, men med hjälp av diktatoriska metoder. Friheten i Turkiet hänger på en allt skörare tråd.

Sensationen uteblev. Den turkiska oppositionens kampanj var energisk, men den auktoritäre presidenten Recep Tayyip Erdogan vann ändå en tydlig seger redan i första valomgången. Hans parti AKP fick, tillsammans med sin nationalistiska partner MHP, en behändig majoritet i parlamentet. Oron för fusk var stor, och incidenterna många, men observatörernas siffror tycks knappt skilja sig från de officiella.

Turkarna har därmed röstat ja till ett enmansvälde. Med valet träder författningsändringar i kraft som ger Erdogan obegränsade befogenheter. Premiärministerposten avskaffas, presidenten utser regeringen och kan styra med dekret när han vill, utnämningsmakten vidgas till alla viktiga poster. Framför allt formaliseras statsöverhuvudets herravälde över domstolarna.

Kontrollstationerna är borta. Undantagstillståndet som infördes efter det gåtfulla kuppförsöket 2016 permanentas, även om det avskaffas på papperet. Och Erdogan kan sitta kvar som president till åtminstone 2028.

Att över huvud taget genomföra ett val under sådana omständigheter är en skymf mot begreppet demokrati.

Erdogan behövde uppenbarligen inte fiffla med resultatet. Däremot var valet på intet vis rättvist.

Statstelevisionen vräkte ut propaganda för presidenten, men ignorerade oppositionen. Kritiska medier har konfiskerats eller tvingats byta ägare, och nästan alla tidningar är numera i Erdogantrogna händer. Mötesfriheten inskränktes av undantagstillståndet. Det kurdiska partiet HDP:s kandidat sitter i fängelse för påstådd terrorism.

Hans öde delas av runt 50 000 regimkritiker som gripits efter kuppförsöket. Ytterligare över 100 000 har fått sparken från sina jobb. Offentliga kontrakt ges självklart till lojala företagare. Byggen och vägreparationer är långt mer sannolika i områden som röstar rätt.

Att över huvud taget genomföra ett val under sådana omständigheter är en skymf mot begreppet demokrati. Alla som trots hot och trakasserier under kampanjen ändå har stått upp mot Erdogan och AKP är värda beundran. De har kämpat, men förlorat.

I Erdogans värld tar vinnaren rubbet. Att Turkiet är djupt polariserat är ”terroristers” och skumma utländska konspiratörers verk. Redan tidigare var det olagligt att förolämpa presidenten, som är ytterst snarstucken. Räkna med att häxjakten på dissidenter fortsätter.

Kriget mot kurderna i sydöst, och i Syrien, kan komma att intensifieras. Inga förhandlingar, lyder MHP:s villkor för samarbetet med AKP. Och MHP:s framgång var det kanske mest överraskande inslaget i valet.

Säkert kommer Turkiets relation till EU att fortsätta vara krampaktig. Så länge Erdogan har kommandot är medlemskap i unionen otänkbart, och han strävar heller inte längre efter det. Han lär fortsätta att skälla på Nato och USA, medan Ryssland blir en allt närmare förtrogen. Så är den nya presidentmodellen också mer putinsk än något annat.

Erdogans allmakt bådar dock illa för ekonomin. Den goda tillväxten är uppblåst av statligt subventionerade byggen och kreditfinansierad privatkonsumtion, medan exporten sackar. Bytesbalansunderskottet är kolossalt. Inflationen ligger över 10 procent, valutan har rasat.

Centralbanken tvingades höja räntan i flera omgångar under upptakten till valet, trots Erdogans motstånd. Han lever i villfarelsen att räntehöjningar spär på inflationen, och har till investerarnas fasa hotat med att ta över penningpolitiken själv.

Erdogans despotiska tendenser har varit synliga länge. Han förtjänade att förlora söndagens val. Än mörkare tider stundar nu för Turkiet.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.