Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 14:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/george-soros-ar-en-forebild-som-eu-bor-forsvara/

Ledare

George Soros är en förebild som EU bör försvara

Kapitalisten George Soros lägger sina pengar på liberal demokrati i Europa.
Kapitalisten George Soros lägger sina pengar på liberal demokrati i Europa. Foto: Olivier Hoslet

DN 7/12 2018. Ytterst måste Ungern berövas sitt medlemskap i EU om landet inte håller sig inom det öppna samhällets råmärken.

DN:s ledarredaktion
Rätta artikel

Finansmannen och filantropen George Soros har blivit den nationalistiska högerns favorithatobjekt. Han förlöjligas, kritiseras och motarbetas. Det är illa nog när det görs av obskyra mörka krafter i det civila samhället, näringslivet och på internet. Men att även stater som Ungern och Polen deltar i hetsen är djupt illavarslande. 

George Soros är född i Ungern av judiska föräldrar. Han undkom Förintelsen och flyttade som ung till London där han bland annat studerade för den liberala filosofen Karl Popper. Därefter flyttade han till USA och gjorde sig en förmögenhet på finansmarknaderna. 

Popper myntade begreppet ”det öppna samhället” – den liberala demokratin med ett levande samtal. Soros har grundat organisationen Open Society Foundations och donerat svindlande 32 miljarder dollar till den. Pengarna används just för att stödja personer och initiativ som arbetar för mänskliga rättigheter, öppenhet och en fri press. 

Hans fiender hävdar dock att hans egentliga mål är att översvämma Ungern och resten av Europa med invandrare från Afrika. Tarvligheterna och konspirationsteorierna är legio. Antisemitismen är tydlig. George Soros anklagas för att med hjälp av osynliga tentakler kontrollera världspolitiken och den globala ekonomin. 

Ungerns premiärminister Viktor Orbán är djupt skeptisk till invandring och har deklarerat att den liberala demokratins era är över. Framför sig ser han en auktoritär ordning där kärnfamiljen utgör grunden. 

Och Viktor Orbán är inte rädd för att aktivt arbeta för sin vision. Han går ständigt emot USA, EU och sin konservativa partigrupp EPP i Europaparlamentet. 

Det senaste draget är att kasta ut det av Soros grundade och finansierade Centraleuropeiska universitetet från Budapest. ”Ett flagrant brott mot akademisk frihet. Det är en mörk dag för Europa och Ungern”, kommenterade universitetets rektor Michael Ignatieff. Han är en kanadensisk intellektuell gigant, med ett cv från såväl toppuniversitet som toppolitik. 

Viktor Orbán vann alltså återigen ett slag mot starka aktörer, men EU måste se till att han förlorar kriget. Att stänga ner självständiga medier och nu ett universitet av politiska skäl kan inte få gå obemärkt förbi i ett demokratiskt Europa. Det måste bli kännbart; ytterst måste Ungern berövas sitt medlemskap i unionen om landet inte håller sig inom det öppna samhällets råmärken.

Förhållandet mellan Sverige och Ungern är ansträngt. Sveriges Radio rapporterade på torsdagen att en av det nationalkonservativa regeringspartiet Fidesz grundare skrivit i en krönika att den svenske ambassadören i Budapest snarare borde ägna sig åt att städa toaletter än att få vara sitt lands representant. Orsaken är att Sverige beslutat att ställa sig bakom att EU-kommissionen drar Ungern inför EU-domstolen, för att utröna om en ny ungersk lag bryter mot föreningsfriheten och unionens stadgar om fri rörlighet för kapital. 

Det finns goda skäl till att ha dåliga relationer med Ungern så länge Viktor Orbán styr.

Undfallenheten från EU i fråga om ”Sorosuniversitetet” är pinsam och olycksbådande. Rädslan att stöta sig med ett medlemsland får inte stå i vägen för att försvara de frihetliga värderingar som unionen vilar på. Sverige ska därför inte skämmas över den frostiga relationen med Ungern. 

Tvärtom. Det finns goda skäl till att ha dåliga relationer med Ungern så länge Viktor Orbán styr.