Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 18:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/granskontroller-ar-inte-vagen-framat-for-norden/

Ledare

Gränskontroller är inte vägen framåt

Gränskontroller mellan nordiska grannländer är en olycka. Foto: Anders Hansson

DN 16/8 2019. Den danska regeringens planer på att införa gränskontroller mot Sverige är olycksbådande.

”Det borde inte vara så att du kan resa från Sverige till Danmark och placera dynamit mitt i Köpenhamn.” Orden är den danska statsministerns efter två allvarliga bombdåd mot myndighetsbyggnader. 

Mette Frederiksen (S) har helt rätt i detta. Men hennes politiska förslag leder helt fel. Hon vill bland annat införa någon form av gränskontroller för inresor från Sverige.

Den relativt nya socialdemokratiska regeringen i Danmark kom till makten efter att ha gjort stora delar av Dansk folkepartis politik till sin. Före valet i juni lovade Mette Frederiksen att inte ändra migrationspolitiken utan att först komma överens med främlingsfientliga DF och borgerliga Venstre. 

Längre batonger, mer övervakning och skarpa gränser är uppenbart danskarnas melodi.

Längre batonger, mer övervakning och skarpa gränser är uppenbart danskarnas melodi. Under lång tid har de talat om ”det svenske tilstande” och nu kommer propåer om gränskontroller som ett brev på posten. Det är en olycka.

Danmark och Sverige har haft passfrihet sedan 1952 och EU:s Schengensamarbete ska egentligen garantera helt fri rörlighet. Öresundsbron knöt för två decennier sedan ihop vårt land med kontinenten och nu planeras en tunnelbaneförbindelse mellan Köpenhamn och Malmö. 

Jämförelsen haltar något, men tänk om man införde kontroller i båda riktningarna av järn- och motorvägarna mellan Uppsala och Stockholm i höjd med Arlanda. 

Tänk om man införde kontroller i båda riktningarna av järn- och motorvägarna mellan Uppsala och Stockholm i höjd med Arlanda.

Själland och stora delar av Skåne är en funktionell arbetsmarknadsregion och Köpenhamns flygplats används av hundratusentals människor i hela södra Sverige. Knappt 20 000 personer pendlar över Öresund varje dag och de allra flesta reser från Sverige. Antalet har dock gått ner sedan gränskontrollerna infördes.

Nu fortsätter den danska regeringen att gräva den grav för Öresundsintegrationen som Stefan Löfvens regering påbörjade med att i praktiken permanenta gränskontrollerna mellan Danmark och Sverige. Därefter har vårt land även fått inre gränskontroller – med argument om rikets inre säkerhet. Alltså inte längre ett behov att stoppa flyktingar. 

Vi är inne på ett sluttande plan. För varför stanna vid gränskontroller mellan Danmark och Sverige? Kriminella och terrorister rör sig mellan Landskrona och Malmö också.

Varför stanna vid gränskontroller mellan Danmark och Sverige? Kriminella och terrorister rör sig mellan Landskrona och Malmö också.

Att säkerheten ökar med slumpvisa gränskontroller är dessutom en chimär för att lugna oroliga väljare. En bättre metod vore att i stället använda polisresurserna mer effektivt genom samarbete med danskarna. 

Det finns i sammanhanget goda exempel på detta. Minns tillslaget mot svenska islamister, som stoppade ett förfärligt terrorbrott mot Jyllands-Postens redaktion i Köpenhamn 2010. Gripandena av fem personer, varav fyra i Danmark och en i Sverige, föregicks av att svensk och dansk säkerhetspolis samarbetade och spanade på dem under lång tid. 

I de nu aktuella fallen är två misstänkta svenskar redan identifierade, varav en är anhållen i Sverige och snart ska utlämnas till Danmark.

Att inskränka den fria rörligheten för allmänheten är att ge upp inför den organiserade brottsligheten. För varför ska de som inte sköter sig sätta standarden för alla? Det vore inte heller fel med lite eftertänksamhet innan en regering kallar till presskonferenser om att den ska ta hårdare tag. 

Politiker bör hantera frihet med varsamhet. Det öppna samhället dör om vi själva täpper till det.