Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-25 23:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-hokmark-dalig-kvalitet-ar-problemet-fokusera-pa-det/

REPLIK LEDARE

Gunnar Hökmark: Dålig kvalitet är problemet – fokusera på det

Gunnar Hökmark (M).
Gunnar Hökmark (M). Foto: Pontus Lundahl/TT

Problemet är inte att 15 procent av eleverna går i friskolor som till största delen fungerar väl utan att mer än 15 procent av alla elever inte får gymnasiebehörighet. Det skriver Gunnar Hökmark, verksam som rådgivare i Kreab och tidigare Europaparlamentariker och riksdagsledamot (M).

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Uppdatering: Texten har tillfogats en rättelse 14/9 2021 kl. 11:39

Emma Hœn Bustos har helt rätt (DN 10/9) i att valfrihet är ett normaltillstånd för de svenskar som föddes på 1990-talet. Trots det finns det alltför många som vill vrida klockan tillbaka. De säger sig värna valfriheten, men vill ändra villkoren så att friskolor och fristående vårdcentraler inte kan drivas vidare.

Valfrihet på papperet. Tillbaka till 1980-talet i verkligheten. Rätten att välja är inte given och behöver fortfarande försvaras. Det räcker inte heller med valfrihet, så länge som vi tillåter dåliga verksamheter inom exempelvis skolan att fortsätta.

De skolor som i dag ger sina elever en dålig start i livet bör inte få fortsätta sin verksamhet oavsett om de är fristående eller kommunala. Det är oacceptabelt att låta dåliga skolor fortsätta år efter år med samma resultat.

Skillnaden mellan hur skolor drivs och lyckas är betydande även när vi ser till socioekonomiskt likvärdiga områden. För några dagar sedan presenterade Skolinspektionen en granskning av 28 grundskolor som under tio år haft en hög andel elever som inte nått godkända betyg i alla ämnen. 26 av de 28 skolorna är kommunala. Att se till att sådana skolor blir bättre eller annars stängs borde vara den stora frågan i den svenska skoldebatten.

I stället för att raljera om att jag är fast i det förgångna borde Hœn Bustos fokusera mer på situationen här och nu. Det stora problemet i det svenska utbildningsväsendet är inte att 15 procent av eleverna går i friskolor som till största delen fungerar väl utan att mer än 15 procent av alla elever inte får gymnasiebehörighet.

Därav mitt förslag att väl fungerande fristående skolor borde kunna ta över dåligt fungerande kommunala skolor. För de elever vars framtid formas i skolan är det mindre viktigt att den de går i får finnas kvar och mer viktigt att de kan få en bra utbildning.

Rättelse: En tidigare version uppgav att en annan myndighet stod bakom Skolinspektionens granskning. Rätt är alltså Skolinspektionen.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt