Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 13:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-angela-merkels-cdu-har-blivit-de-sista-entusiasternas-forening/

LEDARE

Gunnar Jonsson: Angela Merkels CDU har blivit de sista entusiasternas förening

Angela Merkel och Armin Laschet har en del att diskutera.
Angela Merkel och Armin Laschet har en del att diskutera. Foto: Ina Fassbender/AFP

Båda de gamla tyska masspartierna har nu krympt till en blek skugga av sitt forna jag. Stabiliteten riskerar att efterträdas av något annat, oförutsägbart.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Eftervalsdebatten i Tyskland präglas av naturliga skäl av regeringsbildningen. Ett spretigt resultat gör det oklart vem som ska bli förbundskansler och vilka partier som kan ingå i nästa koalition.

Den stora nyheten i siffrorna är ändå kristdemokratiska CDU:s sammanbrott. Partiet har dominerat tysk politik sedan andra världskriget, och innehaft kanslerposten i 52 av förbundsrepublikens 72 levnadsår.

När Armin Laschet säger sig ”inte vara nöjd” låter det som en höjdhoppare som inte ens klarat en meter i OS-finalen.

I söndags fick CDU, ihop med det bayerska systerpartiet CSU, ynka 24 procent av rösterna. Redan 2017 tappade kristdemokraterna 8 procentenheter, och nu 8 till, vilket innebar det överlägset sämsta stödet i historien.

När partiledaren Armin Laschet säger sig ”inte vara nöjd” låter det som en höjdhoppare som inte ens klarat en meter i OS-finalen. 48 procent av tyskarna föredrog socialdemokraten Olaf Scholz som kansler. Bara 24 procent hade tagit Laschet i ett direktval.

Det går att säga mycket om Laschets usla valkampanj. Av gammal CDU-vana anser han sig ändå ha rätt att bli regeringschef. Ödmjukheten står ingenstans att finna.

Allt kan inte vara hans fel. Angela Merkel är den som har styrt partiet genom de åtta senaste årens ras i väljaropinionen.

Hon är förvisso personligen fortfarande mäkta populär, men utan Merkel på röstsedeln fanns det uppenbarligen få skäl för tyskarna att välja CDU. Och hon har gett två bidrag till valförlusten. Det ena är att hon brydde sig föga om tronföljden, och i stället lät det sluta i en kaotisk nomineringsprocess. Det andra är att hon gjorde om sitt parti till en valapparat för sig själv, utan synligt politiskt program.

Sant är att Merkel har skänkt Tyskland en beundransvärd stabilitet. Men hon är samtidigt högst ansvarig för det reformstopp som har rått under hennes tid. Infrastruktur, digitalisering och pensionssystem är bara några av de saker hon har låtit ligga kvar i en dammig byrålåda.

Ytterligare en faktor går dock inte att komma ifrån: tiderna förändras. Socialdemokratiska SPD nådde en knapp seger, men har redan gått igenom en smärtsam förvandling från massrörelse till de sista entusiasternas förening. Nu är det CDU:s tur.

Kristdemokraterna skapades som ett tält för alla, med tre hörnstenar. Det är konservatismen, med landsbygden och hemmafrun. Det är en näringslivsvänlig liberalism. Och det är civilsamhället, med både kyrkor och löntagarorganisationer. I ett mer avancerat men också fragmenterat samhälle är den koalitionen svår att bibehålla. I Tyskland såväl som i Europa.

Kanske har de tyska ”folkpartierna” inte spelat ut sin roll. Men i nästa match gäller det i så fall att hitta en folkligare taktik än Armin Laschet.

Ämnen i artikeln

Tyskland

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt