Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 11:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-biden-ar-basta-chansen-mot-bade-vansterpopulismen-och-trump/

Ledare

Gunnar Jonsson: Biden är bästa chansen mot både vänsterpopulismen och Trump

Joe Biden, supertisdagens stjärna.
Joe Biden, supertisdagens stjärna. Foto: Frederic J Brown/AFP

Något knockoutslag var det inte, för Bernie Sanders är fortfarande med i matchen. Men Joe Bidens oväntade och övertygande segrar på supertisdagen ger honom plötsligt övertaget i kampen om att bli Demokraternas kandidat i höstens presidentval i USA.

Biden vann 10 av 14 delstater, inklusive det folkrika Texas. Han tog hem Minnesota och Oklahoma som Sanders plockade mot Hillary Clinton 2016. Sanders blir säkert etta i Kalifornien, som har flest delegater av alla på konventet i sommar, men det spelar mindre roll i november: detta är en delstat Demokraterna vinner alla dagar på året mot vilken republikan som helst.

Den viktigare poängen är att de som faktiskt röstade i Demokraternas primärval visade sig luta kraftigt åt Biden.

Efter Iowa och New Hampshire såg Biden uträknad ut. Den stora vändningen kom med jordskredssegern i South Carolina i lördags. Två saker blev uppenbara. Dels är Biden den politiska mittfårans bästa chans för att besegra vänsterpopulisten Sanders i primärvalen. Pete Buttigieg och Amy Klobuchar hoppade av tävlingen och ställde sig bakom vinnaren. Dels visade de svarta, en central väljargrupp för partiet, att Biden är deras man – dög han som vicepresident åt Barack Obama så är det bra nog.

Den viktigaste slutsatsen av supertisdagen är att Biden dessutom är den kandidat som har störst möjlighet att slå Donald Trump. Även om Sanders är populär i flera delstater i väst är det Biden som har det bredaste stödet. Speciellt gäller det i det väldiga området mellan kusterna, där Demokraterna hade så svårt i förra valet.

En del av Sanders vänner säger att partietablissemanget, som haft så svårt att ena sig om valstrategin, var avgörande för Biden. Något ligger det i det. Den viktigare poängen är att de som faktiskt röstade i Demokraternas primärval visade sig luta kraftigt åt Biden. För dem har den egentliga frågan alltid varit vem som bäst kan ta sig an presidenten.

Sanders har hävdat att det inte spelar någon roll att de moderata mittenväljarna är skeptiska till honom, för han kommer att mobilisera helt nya massor särskilt bland de unga. Nu var det de yngre som svek honom genom att inte komma till vallokalerna, medan partiets kärntrupper strömmade till i hundratusental. Så var det också i mellanårsvalet till kongressen 2018, en stor framgång för Demokraterna.

Mångmiljardären Michael Bloomberg har sänkt 500 miljoner dollar i sin kampanj, misslyckades med att köpa valet och lämnade in. Elizabeth Warren hade det motigt, och borde också vara mogen för att ge upp racet. Bloombergs väljare kan landa hos Biden, Warrens hos Sanders, grovt räknat.

Antalet delegater avgör på konventet, och där är Sanders långt ifrån ute. Han kommer säkert att fortsätta sin kampanj, eftersom hans rörelse är mycket viktigare för honom än det demokratiska partiet. En bitter fejd, precis som 2016, kan bli knepig att hantera men också stjäla en del av medieuppmärksamheten från Trump.

Till slut är motståndet mot presidentens maktmissbruk och lögner antagligen Demokraternas starkaste kort i höst. Men det gäller också att samla en bred koalition à la Obama. Det kan Biden nu börja jobba med.