Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 00:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-biden-och-demokraterna-borde-vara-tacksamma-for-joe-manchin/

LEDARE

Gunnar Jonsson: Biden och Demokraterna borde vara tacksamma för Joe Manchin

Joe Manchin, vågmästare i senaten.
Joe Manchin, vågmästare i senaten. Foto: Michael Swensen/Getty Images/AFP

Senator Joe Manchin gör inte som han blir tillsagd, ens av president Joe Biden. Det har Demokraterna all anledning att vara glada över.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Ingen borde vara förvånad. Joe Manchin har trots allt sagt i åratal att han inte vill ändra senatens filibusterregel, som kräver 60 av 100 röster för att ta lagförslag vidare.

Men vänsterflygeln i Demokraterna tjuter i högan sky över partikamraten från West Virginia. Historien kommer inte att glömma, dundrar de radikala aktivisterna. Manchin och filibustern påstås stå i vägen för president Joe Bidens storståtliga plan för att bygga ett amerikanskt paradis av rättvisa med hjälp av höjd skatt för rika knösar.

Vänstern glömmer några saker. Det är alldeles sant att Biden besegrade Trump. Men kongressvalet slutade med ett lövtunt övertag för Demokraterna, som i senaten behöver vicepresident Kamala Harris utslagsröst för att bryta 50–50-läget. Något mandat för en revolution finns knappast.

Vänsterflygeln i Demokraterna tjuter i högan sky över partikamraten från West Virginia.

Visst kan man tycka att en pyttedelstat som West Virginia inte borde ha lika stor vikt som Kalifornien i senaten, men sådan är nu författningen. Det ger Manchin ett inflytande, som är starkare så länge filibustern varar.

Senatorn känner sina väljare. West Virginia, fullt av vita arbetare och landsbygd, var länge pålitligt demokratiskt. Från 90-talet och framåt har delstaten kantrat alltmer åt den republikanska sidan, och 2020 vann Trump där med 39 procentenheter. Invånarna gillar kol och vapen, men inte identitetspolitiker från New York. Manchin skulle ha blivit bortröstad för länge sedan om han inte begrep det.

Dessutom anser Manchin faktiskt att samarbete över partigränserna vore det bästa för landet. Särskilt i en jämnt delad senat krävs kompromisser, hur briljanta Demokraterna än tycker att deras egna initiativ är. Manchin tänker inte stödja sitt partis tjocka lunta med ändrade valregler, om det inte går att få med sig några republikaner.

Egentligen borde Demokraterna vara glada över att de har Manchin. Dels är det bra om någon sätter lite fartgränser för vänstern. Dels appellerar han till de arbetarväljare som partiet numera oftast verkar strunta i, men som behöver vinnas tillbaka. Annars kan en mer hållbar majoritet aldrig smidas.

Läs fler ledartexter av Gunnar Jonsson

Ämnen i artikeln

Joe Biden
Demokraterna

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt