Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-bomullen-du-koper-kan-vara-fran-kinas-egen-gulagarkipelag/

Ledare

Gunnar Jonsson: Bomullen du köper kan vara från Kinas egen Gulagarkipelag

Polisen är överallt i Xinjiang. Foto: Ng Han Guan/AP

Kommunistdiktaturen i Kina vill omvända landets muslimer med våld, och interneringsläger och tvångsarbete. Svenska konsumenter bör ta sig en funderare.  

Kläder i bomull från Xinjiang, varför inte? Den japanska kedjan Muji, som bland annat finns på Åhléns i Stockholm, ger 20 procents rabatt i sin onlinebutik. H&M och Ikea använder också råvaror från den nordvästliga kinesiska provinsen, enligt en kartläggning i Wall Street Journal.

Målet är att få dem att avsvära sig islam, lära sig tala mandarin och lydigt följa Kommunistpartiets order.

Möjligt är att bomullen i just din tröja inte kommer från den kinesiska kommunistdiktaturens arbetsläger i Xinjiang. Plagg med ursprung i området borde ändå inte kännas så mjuka att ha på sig.

För fånglägren finns, även om Kina ilsket förnekar det. Minst en miljon uigurer och människor från andra muslimska minoriteter sitter inspärrade där. Målet är att få dem att avsvära sig islam, lära sig tala mandarin och lydigt följa Kommunistpartiets order. Tortyr är vanligt, tvångsarbete regel, hjärntvätt hela poängen. Barnen skiljs från sina föräldrar och sätts i internatskolor.

Parallellt drivs en kampanj för att ”sinifiera” Xinjiang, där cirka hälften av de drygt 20 miljoner invånarna är muslimer. Kineser ur han-majoriteten flyttar in, medan uigurernas kultur, religion och språk ska utplånas.

President Xi Jinping har i veckan firat 70 år av diktatur. Minsta yttring av opposition krossas av partiets totalitära apparat. Mest avancerad är den i Xinjiang. Medborgarnas alla rörelser övervakas och registreras med de senaste elektroniska metoderna. Den konventionella polisstaten rycker in för att kväsa ifrågasättande – och för att hämta uppstudsiga till Gulagarkipelagen.

En utsmugglad drönarvideo visar hur kedjade fångar samlas ihop inför en tågtransport. De brutala metoderna väcker obehagliga historiska minnen.

Xinjiang har stor betydelse för regimens megaprojekt Nya sidenvägen, en ekonomisk och politisk expansion västerut. Det kräver ”stabilitet”.

Faktum är att Xinjiang inte erövrades av den kejserliga centralmakten förrän i mitten av 1700-talet. I början av kommunisternas styre erkändes flera dussin nationella minoriteter. Men president Xi är ute efter en monolitisk despoti.

Uigurer som lyckas fly utomlands utsätts, liksom andra kinesiska avhoppare, för trakasserier och hot av säkerhetsagenter. Jakten på muslimer i andra provinser har också intensifierats, samtidigt som förtrycket av kristna och tibetaner fortsätter. Alla ska följa den enda läran från Peking.

Muslimska diktaturer i Mellanöstern hurrar för förföljelsen av muslimer. USA har protesterat försiktigt mot Kinas behandling av uigurerna, men Trump prioriterar sitt handelskrig. Europa klagar lite lamt, men Frankrike och Tyskland håller tyst. Den svenska regeringen har passat. 

Det är ynkligt och fegt. Sanningen om kommunismen måste berättas.