Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 10:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-britterna-gor-klokt-i-att-rata-bade-brexit-och-corbyn/

Ledare

Gunnar Jonsson: Britterna gör klokt i att rata både brexit och Corbyn

Jeremy Corbyn tänker vända upp och ned på allt. Foto: Andy Buchanan/AFP

Det brittiska nyvalet orsakas av brexittragedin. Kommer Labour till makten blir det ännu värre.

Evo Morales är en av Jeremy Corbyns idoler. När Bolivias president tvingades avgå efter att ha försökt klamra sig kvar vid makten via monumentalt valfusk, avfärdade den brittiske Labourledaren det raskt som en statskupp.

För Morales är ju en socialistisk folkhjälte, i Corbyns ögon på samma piedestal som Venezuelas katastrofdiktator Nicolás Maduro. Terrororganisationerna Hamas och Hizbollah tillhör också vännerna, och Putins Ryssland finns det inget ont att säga om. Corbyns världsbild är formad av hans avsky för Israel och ”USA-imperialismen”.

Med Johnson skulle kungariket lämna EU, vilket är en tragedi. Med Corbyn vid rodret skulle det dessutom segla bort från västvärlden och marknadsekonomin.

Denne man siktar alltså på premiärministerposten i det brittiska nyvalet den 12 december. För fyra år sedan kapade han och vänsterytterfalangen åt sig ledarskapet i det före detta socialdemokratiska Labour.

Även om Corbyn ligger hästlängder efter Boris Johnson i opinionsmätningarna är valet svårt att förutsäga. Brexit har polariserat landet i alla riktningar. Labour har till skillnad från Tories potentiella partner i parlamentet, till exempel de skotska nationalister som gärna byter till sig självständighet.

Men varken väljarna eller andra partier bör ta risken med Corbyn. När det gäller brexit är han notoriskt opålitlig, han ser EU som en kapitalistisk komplott som han helst är utan. I en eventuell andra folkomröstning tänker han förhålla sig neutral.

Väl vid makten skulle han ta med sig Storbritannien på en resa till socialismens förlovade land. Med Johnson skulle kungariket lämna EU, vilket är en tragedi. Med Corbyn vid rodret skulle det dessutom segla bort från västvärlden och marknadsekonomin.

Höstens Labourkongress lovade konfiskera 10 procent av aktiekapitalet i 7 000 företag och lägga det i en löntagarfond styrd av facket. Nå, varför inte 51 procent? Energibolag förstatligas direkt. Fyradagarsvecka med bibehållen lön införs. Privatskolor avskaffas.

Staten är basen i Corbyns vänsterpopulistiska utopi, ju mer desto bättre. Obegränsade mängder pund kan lånas till en evigt jäsande offentlig sektor.

En del sätter sitt hopp till sansade krafter inom Labour. Men Tom Watson, till nyligen vice ordförande, och andra gråsossar har gett upp. Corbyns gäng har total kontroll över partiet, om än inte över hela parlamentsgruppen.

Andra tror att en minoritetsregering inte gör någon skada, men en brittisk premiärminister har stort svängrum. Stora delar av Labours program kan drivas igenom vad parlamentet än vill.

Ett rimligt alternativ till Labour och Tories är Liberaldemokraterna. De har uteslutit att hjälpa en Corbynregering till makten, men håller öppet för en annan premiärminister från Labour. Det måste Libdems stå fast vid.

Läs mer: Corbyn tågar mot en sällan skådad revolution