Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-coronavirus-i-slummen-hotar-att-bli-en-indisk-mardrom/

Ledare

Gunnar Jonsson: Coronavirus i slummen hotar att bli en indisk mardröm

Matutdelning i Chennai.
Matutdelning i Chennai. Foto: Arun Sankar/AFP

Indien stänger, för att skydda sig mot coronaviruset. Frågan är om det är genomförbart i jättelandet.

Visserligen har Indien haft råd att skaffa sig kärnvapen, men hälsovården är det sämre beställt med. Den tillåts bara konsumera 1,3 procent av bnp, mot omkring 10 procent i Sverige. Det går över 10 000 indier på en läkare, och 84 000 på varje plats på infektionssjukhus.

Tillgången till grundläggande hygienresurser som rinnande vatten och toaletter är ofta miserabel i Indien. Att tvätta sig ordentligt är för många en lyx.

Vilka förödande följder coronaviruset skulle kunna leda till i ett land med så bräckliga medel är lätt att inse. Att man hittills hittat bara knappt 600 smittade är snarare ett resultat av minimal testning än en spegling av verkligheten.

Premiärminister Narendra Modi har nu försökt sätta hela Indien i tre veckors karantän. Många delstater har redan vidtagit åtgärder som att bomma igen skolor och gränser. Hädanefter ska i princip allt stängas, utom mataffärer och apotek. Alla ska hålla sig hemma. Är det ens möjligt?

Indien har 1,3 miljarder invånare och landet utgör själva definitionen av trängsel. I de stora städernas slumområden bor och reser människor tätt, och att ”jobba hemma” finns inte som begrepp. Social distansering låter som en utopisk ambition.

Många har flytt ut på landsbygden, och kanske tagit med sig viruset. Och där ska redan pressade småbönder alltså föda både sig själva och nykomlingarna.

Tillgången till grundläggande hygienresurser som rinnande vatten och toaletter är ofta miserabel i Indien. Att tvätta sig ordentligt är för många en lyx. Informationen brister, liksom läskunnigheten.

Kanske får Indien hjälp av sommarhettan med att bekämpa viruset. Sannolikt är det en fördel att medelåldern i landet är låg. Invånarna har klarat svåra prövningar förr. Men den här gången var ekonomin på väg nedåt i rask takt, samtidigt som utbredd fattigdom är en landsplåga.

För den rika världen är covid-19 en väldig utmaning. För länder som Indien kan det bli något mycket värre.