Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 11:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-dags-att-skicka-hem-boris-johnson-fran-partyt/

LEDARE

Gunnar Jonsson: Dags att skicka hem Boris Johnson från partyt

Någon promille för mycket?
Någon promille för mycket? Foto: AFP/PRU

Boris Johnson brukar skoja bort sina skandaler och misstag. Festandet mitt under brinnande pandemi borde bli hans fall.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Under två år av pandemi har bara i London drygt 2 000 personer åtalats för att ha brutit mot de brittiska coronarestriktionerna. Avsikt eller tanklöshet har inte varit avgörande. Regler är regler. För allmänheten.

328 britter dog av covid-19 den 20 maj 2020, en av dagarna när samhället var igenbommat. Förbud rådde mot att träffa mer än en person i taget, förutom familjen. Men samma datum var det kalas i premiärminister Boris Johnsons trädgård på Downing Street. ”Ta med din egen sprit”, mejlade hans kanslichef till hundratalet inbjudna regeringstjänstemän som lockades att komma och njuta av det vackra vädret.

Det kan ses som glädjande att 60 procent inte hörsammade kallelsen. Men Boris Johnson med fru var där.

Det minsta någon kan begära är att regeringen följer de föreskrifter den själv har utfärdat.

Han har försökt ducka och hänvisa till en pågående utredning. Men alla begriper att Johnson rimligen minns om han deltog i firandet, om han nu inte hade med sig för mycket eget dricka. På onsdagen såg han för gott att ge en halv ursäkt inför parlamentet.

Dubbelmoral är inget ovanligt bland makthavare, och Johnson är van vid att komma undan. Redan före jul cirkulerade åtskilliga rapporter om festligheter i de översta regeringskretsarna, som han ruskade av sig utan att erkänna.

Johnsons rufsiga frisyr brukar symbolisera charm snarare än slarv. Men coronatider är annorlunda, för vedermödorna har drabbat hela nationen. Det minsta någon kan begära är att regeringen följer de föreskrifter den själv har utfärdat.

Motgångarna hopar sig. Brexit skapar precis de ekonomiska olägenheter Johnson avfärdade som skrönor. Opinionsstödet dalar, inte bara som en partyeffekt. En majoritet anser, helt korrekt, att han ljög om fördelarna med utträdet ur EU.

Den senaste krisen borde kosta Johnson jobbet. Utan förtroende, ingen auktoritet. Torypartiet måste agera om ledaren blir ett sänke i stället för en röstmagnet. Anständighet vore ett annat vettigt skäl.

Ämnen i artikeln

Brexit

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt