Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-dags-for-sverige-att-folja-den-tjeckiska-vagen-till-taiwan/

Ledare

Gunnar Jonsson: Dags för Sverige att följa den tjeckiska vägen till Taiwan

Tjeckiska senatens talman Milos Vystrcil anländer till Taiwan.
Tjeckiska senatens talman Milos Vystrcil anländer till Taiwan. Foto: Sam Yeh/AFP

Kina kräver att få svälja Taiwan. Västvärlden måste ta demokratins parti mot diktaturen.

En stor delegation från Tjeckien, ledd av talmannen i parlamentets senat, besöker nu Taiwan. Kina rasar i vanlig ordning mot alla försök att ifrågasätta dess absoluta äganderätt till ön: ”en avskyvärd handling”. Pamparna i Peking låter som världshistoriens mest kränkta varelser, men är mest ute efter att skrämma andra länder från att följa det tjeckiska exemplet.

1949 förlorade nationalisterna det kinesiska inbördeskriget mot Maos kommunister, och flydde till Taiwan. På 70-talet upptogs regimen i Peking i den internationella gemenskapen, medan Taiwan sparkades ut. Under coronakrisen har ”utbrytarprovinsen” skandalöst nog varit fortsatt blockerad från arbetet i FN:s hälsoorgan WHO.

Pamparna i Peking låter som världshistoriens mest kränkta varelser, men är mest ute efter att skrämma andra länder.

Men i praktiken är Taiwan självständigt, och till skillnad från Kina sedan länge en livaktig demokrati. Och det är i grunden vad kommunistdiktaturen inte kan tåla.

Samtidigt som tjeckerna har åkt till Taiwan turnerar Kinas utrikesminister Wang Yi i Europa. Han om någon har avskyvärda handlingar att förklara: den brutala förföljelsen av muslimska uigurer i Xinjiang, förtrycket i Tibet, krossandet av friheten i Hongkong. Det senare är inget vidare argument när Kina försöker pracka på även Taiwan den förljugna modellen ”ett land, två system”.

Peking understryker sina anspråk med massiva och allt tätare militärövningar runt Taiwan. Parallellt trappas aggressionen i Sydkinesiska havet hela tiden upp.

USA har följt linjen ”ett Kina” sedan 1979, men också gett Taiwan vissa säkerhetsgarantier. EU talar helst tyst om frågan, och inte heller Tjeckien har några officiella diplomatiska förbindelser med landet.

Det demokratiska Taiwan behandlas skamligt inte bara av Kina, utan även av sina likasinnade i västvärlden. Men om tjecker törs åka, borde det även finnas svenska politiker och företagare som vågar.

Ämnen i artikeln

Tjeckien
Kina
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt