Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 17:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-de-katalanska-separatisternas-myt-om-en-politisk-rattegang-ar-falsk/

Ledare

Gunnar Jonsson: De katalanska separatisternas myt om en politisk rättegång är falsk

Högsta domstolen i Madrid. Foto: Gabriel Bouys/AFP

En författning kan skrivas om, men går inte att strunta i. Det gäller även i Katalonien.

Gunnar Jonsson
Rätta artikel

Det är dags för det juridiska efterspelet till Kataloniens stora drama hösten 2017. På tisdagen ställs tolv separatistledare inför rätta i Madrid, de flesta för uppror och uppvigling. Grunden är den olagliga folkomröstning som hölls och den ensidiga deklaration om självständighet som följde.

Katalanerna målar upp bilden av en politisk rättegång där de fällande domarna är skrivna på förhand. Detta är falskt. De anklagade är politiker, och självständighetsfrågan är politisk. Men ingen har förbjudit de åtalade att tycka och yttra sig fritt. Processen handlar om att separatisterna i praktiken försökte driva igenom beslut som stred mot författningen. Inget land i världen skulle låta det bara passera.

Ingen har förbjudit de åtalade att tycka och yttra sig fritt.

Spanska domstolar påstås ibland vara politiserade, men att döma ut dem som hopplöst partiska är löjligt. Såväl borgerliga som socialistiska och katalanska företrädare har fällts i stora korruptionsmål, liksom för övrigt kungens svåger.

Separatisterna utnyttjade en knapp majoritet i regionparlamentet, som vilade på en minoritet av väljarna, i sin fartblinda offensiv för självständighet. De har aldrig förklarat vad som ska hända med den halva av befolkningen som inte är ett dugg intresserad av att bryta sig loss från Spanien.

Ironiskt nog måste den socialistiska minoritetsregeringen i Madrid samtidigt ha katalanskt stöd för att få igenom sin budget. Diverse försök att köpa deras röster med eftergifter har misslyckats, för separatisterna vill enbart tala om självständighet.

Katalonien är djupt splittrat. Separatisterna har väckt hätska motreaktioner på andra håll i Spanien. Rättegången kommer att förstärka denna förgiftade stämning i månader framöver.

En dag måste breda samtal föras, om Spaniens författning och framtid. Men katalanska separatister har ingen gudagiven rätt att köra hela landet över stupkanten.

Läs mer: Katalanska separatistledaren anklagar personer som ställt honom inför rätta