Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 11:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-demokraterna-far-inte-forfalla-till-mobbning/

Ledare

Gunnar Jonsson: Demokraterna får inte förfalla till mobbning

Detta är en ex-justitieminister.
Detta är en ex-justitieminister. Foto: Jim Watson/AFP

Efter mellanårsvalet och avskedandet av justitieministern hårdnar bataljen mellan Donald Trump och hans motståndare. Demokraterna gör klokt i att sansa sig.

Gunnar Jonsson
Rätta artikel

USA:s justitiedepartement är inte riktigt som det svenska. Det sköter översynen av rättsapparaten och den federala polisen, men driver också egna utredningar och åtal. Justitieministern nomineras av presidenten, men ska hålla hårt på myndighetens oberoende.

Detta blev Jeff Sessions fall. Knappt ett dygn efter mellanårsvalet till kongressen fick han sparken som justitieminister. För Donald Trump tycker att departementet ska vara hans obrottsligt lojala advokatbyrå.

Även om det vore kul att kolla Trumps hemliga inkomstdeklarationer, är det lätt att starta för många attacker mot Vita huset.

Sessions förde en brutal linje mot invandring, olaglig som legal, precis som Trump ville. Justitieministerns stora synd var att han i ett tidigt skede, på grund av jäv, diskvalificerade sig själv från undersökningen av Rysslands inblandning i presidentvalet 2016. Hans vicechef har därefter skyddat den särskilde åklagaren Robert Muellers granskning av bland annat kontakterna mellan Trumps kampanjorganisation och Kreml.

Presidenten har ryat om häxjakt och flera gånger varit på väg att avskeda både Sessions och Mueller. Underrättelsetjänsterna är visserligen eniga om att ryssarna lade sig i valet, men Trump tror mer på Putins förnekanden.

Matthew Whitaker blir nu tillförordnad justitieminister med ansvar för Rysslandsutredningen. Han är trogen trumpist och har tidigare lanserat den fiffiga idén att strypa dess budget så att den kollapsar.

Även republikaner skulle känna sig illa till mods om Mueller kvävs. Och Demokraterna vann majoriteten i representanthuset i tisdags. De kommer att fullfölja utredningen på andra sätt om så behövs.

I övrigt bör Demokraterna nog akta sig för att tjusas av sin nyvunna makt. Även om det vore kul att kolla Trumps hemliga inkomstdeklarationer, är det lätt att starta för många attacker mot Vita huset. Presidenten har lovat krig och hämnd om så sker.

Men det är väljarna som utser den värste mobbaren 2020. Och utmäter eventuella straff.