Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-28 06:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-det-enda-som-kan-radda-trump-ar-att-byta-ut-det-amerikanska-folket/

Ledare

Gunnar Jonsson: Det enda som kan rädda Trump är att byta ut det amerikanska folket

Rudy Giuliani i fablernas värld.
Rudy Giuliani i fablernas värld. Foto: Drew Angerer/AFP

Donald Trump och hans advokater går vilse i sina konspirationsteorier. Och det största förräderiet mot honom har trots allt väljarna stått för.

USA-valet 2020

Det är ingen hejd på den gigantiska konspiration som Donald Trump påstår har berövat honom segern i valet. Hans advokater, ledda av Rudy Giuliani, ger den ena fantasifulla förklaringen efter den andra till hur bedrägeriet gått till. Torsdagskvällens bisarra presskonferens var en svårslagen blandning av myt och desinformation.

Venezuelanska kommunister anförda av Hugo Chávez (död sedan sju år), amerikanska valförrättare, den judiske finansmannen George Soros, republikanska och demokratiska landsförrädare, ”antagligen” Kina – alla har de varit med och manipulerat.

Rösträkningsmaskiner från ett visst företag, i sold hos den ”radikala vänstern”, har använts för att fuska i de delstater Trump har förlorat. Märkligt nog har samma bolags apparater uppfört sig oklanderligt där han vunnit.

Trump liknar inte Abraham Lincoln utan Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko.

Ge oss chansen i domstol, kräver Rudy Giuliani, ty där ska ovedersägliga bevis framläggas. Fast Trumplägret har redan drivit rader av rättsliga processer och hela tiden lidit genanta nederlag.

Trump driver sitt fälttåg på flera fronter. I Michigan pressar han republikaner med uppdrag i valprocessen att underkänna färdigkontrollerade resultat. Ledamöter av delstatskongressen har bjudits in till Vita huset, i syfte att sabotera nomineringen av de elektorer som i december slutgiltigt ska utse president.

Något liknande har aldrig förekommit i USA. Trump liknar inte Abraham Lincoln utan Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko.

Värst är att den utslagne lurar med sig sina sympatisörer. Enligt mätningar tror tre fjärdedelar av de republikanska väljarna att det var något fuffens med valet. Det är inte sant. Men vad som är sant har aldrig spelat någon roll för Donald Trump.

Den bittraste sanningen av alla har han förstås missat. För den riktigt stora konspirationen står de amerikanska väljarna för. Det var faktiskt de som röstade bort honom.

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt