Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 22:53 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-det-finns-ingen-hogermajoritet-i-riksdagen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Det finns ingen högermajoritet i riksdagen

Foto: Thomas Karlsson

Efter den nya talmansrundan ligger regeringsbollen nu hos Stefan Löfven och Socialdemokraterna. Mandatfördelningen lär dock inte ändra sig utan ett nyval, så även han riskerar att köra huvudet i kaklet. Vad som finns i riksdagen är inget rödgrönt rike, utan en solklar icke-socialistisk majoritet.

Alltför många experter och journalister inbillar sig att detta är lika med en högermajoritet. Det är naturligtvis fullständigt fel.

Även borgerliga politiker skyr ofta etiketten höger, av oklara skäl. Möjligen beror det på att vänstern lyckats klumpa ihop den med elakhet. Detta kan lämnas därhän. Den klassiska skalan är ganska enkel och fortfarande giltig: vänsterpartier vill ha högre skatter och mer offentlig sektor, medan högerpartier vill sänka skatter och begränsa statens roll i ekonomin.

Högerpopulism har blivit en slarvig beteckning på främlingsfientlighet. Partier som Marine Le Pens front i Frankrike eller FPÖ i Österrike har inte mycket till övers för högerparoller om individens frihet men ställer gärna vänsterpopulistiska krav på allt åt alla. Att det skulle vara höger att avsky invandrare stämmer inte. Fråga Fredrik Reinfeldt och Angela Merkel.

Högerpopulism har blivit en slarvig beteckning på främlingsfientlighet.

Nationalism har förvisso varit en historisk högerståndpunkt. Att nationalismen i sig skulle göra Sverigedemokraterna till ett högerparti håller däremot inte som tes. Stalin och Mao byggde synnerligen chauvinistiska kommunistdiktaturer.

Det finns majoriteter i riksdagen för allt möjligt, blocköverskridande sådana på till exempel energi- och försvarsområdet. Tydlig övervikt finns numera också för en restriktiv invandringspolitik. S, M och KD delar i stort sett syn och har i praktiken närmat sig SD. Inte blir väl S ”höger” för det.

Så hur är det med den ekonomiska politiken? Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson hävdar att det finns ett ”sakpolitiskt högerblock”. Han grundar det på att SD förra mandatperioden anslöt sig till alliansens linje om nej till skattehöjningar och vinstförbud i välfärden, trots att han minns hur SD hjälpte S att stoppa skattesänkningar under alliansregeringens tid.

Men det går inte att låtsas som om något annat än invandring är vad som definierar SD. Eventuellt stöd för varje form av borgerlig regering är villkorat av genomslag för SD:s invandringspolitik. Allt annat är underordnat. Sidbyten har aldrig varit ett problem för Jimmie Åkesson.

Att det skulle finnas en högermajoritet i riksdagen är därför ett önsketänkande, alternativt en förolämpning mot den verkliga högern. Om så hade varit fallet skulle det vara busenkelt att bilda regering.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.