Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-det-varsta-har-annu-inte-hant-britterna-han-heter-jeremy-corbyn/

Ledare

Gunnar Jonsson: Det värsta har ännu inte hänt britterna – han heter Jeremy Corbyn

En riktig klasskämpe. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP

Inget är så illa att det inte kan bli sämre. Brexit kan följas av ett socialistiskt experiment.

En olycka kommer sällan ensam. Brexithotet är en ekonomisk mardröm för Storbritannien, och avgrunden blir ännu djupare om EU-utträdet sker utan avtal. I värsta fall fortsätter eländet dessutom med en Labourregering under Jeremy Corbyn.

Efter premiärminister Boris Johnsons chockerande försök att strunta i parlamentet och köra sorglöst ned i träsket, hamnar fokus av naturliga skäl på hur han kan hejdas. Tiden är knapp för att få fram stopplagar, och de fungerar inte säkert i alla fall.

Brexit har raserat det en gång kloka Torypartiet. Corbyn och hans vänsteryttermarodörer har gjort detsamma med Labour.

Enda utvägen blir i så fall att fälla Johnson i en misstroendeomröstning och trolla fram en majoritet som installerar en efterträdare. Risken många parlamentsledamöter inte vill ta är att bli sittande med Jeremy Corbyn.

Så, Johnson kanske lyckas krascha ut ur EU den 31 oktober och sedan utlyser nyval för att inhösta folkets jubel. Men vid det laget kan folket han påstår sig företräda ha blivit så desperat att det ilsket röstar fram – Jeremy Corbyn.

Brexit har raserat det en gång kloka Torypartiet. Corbyn och hans vänsteryttermarodörer har gjort detsamma med Labour. De kapade den socialdemokratiska rörelsen för fyra år sedan och tänker inte lämna tillbaka den.

Den som hoppas att Corbyn ska skrota Brexit ägnar sig åt önskedrömmar. Han har av taktiska skäl placerat sig här och där i debatten, men bryr sig inte överhövan. För honom är EU en kapitalistisk sammansvärjning han gärna är utan.

Socialisten Corbyn var i decennier i opposition mot sin partiledning. Hans vänner har varit Hugo Chávez och Hamas, han avskyr USA och Nato men ser Putin som en reko typ. Corbyns rike skulle vara som Venezuela utan oljan och solen, har det sagts.

En Labourregering skulle förstatliga diverse bolag och kanske banker mot minimal kompensation. Partikongressen förra hösten beslutade att 10 procent av aktiekapitalet i företag med över 250 anställda ska konfiskeras och läggas i en löntagarfond styrd av facket.

Mycket vill ha mer. Marknadsekonomi är inte mycket att ha.

Rent skandalöst är samtidigt hur Corbyn låtit antisemitismen grassera inom Labour. Hans propalestinska instinkt gör honom blind och döv för problemet. I stället har hans supportrar trakasserat de som klagat.

Vänsterpopulismen har Labour i ett fast grepp. Corbyns mål är att slippa få skulden för Brexit, därefter vinna valet och börja bygga socialismen. ”Ju större kaos vi ärver, desto mer radikala måste vi vara”, som skuggfinansministern John McDonnells vision lyder.

Det vore logiskt med en andra folkomröstning om EU. Ett första maktinnehav för Jeremy Corbyn vore tragiskt. Siste man släcker ljuset.