Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 03:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-egyptens-tyrann-har-skal-att-vara-nervos/

Ledare

Gunnar Jonsson: Egyptens tyrann har skäl att vara nervös

Polisen på helspänn i Kairo. Foto: Khaled Desouki/AFP

Egentligen är demonstrationer otänkbara i Egypten. President Abdulfattah al-Sisi har ju förbjudit minsta tecken till opposition, och efter militärkuppen för sex år sedan låst in och torterat dem som ändå har tänkt tanken.

Förra veckans små men öppna protester var därför en stor överraskning. Inför hotet om en upprepning på fredagen hade säkerhetsstyrkor tagit Kairo och andra städer i ett järngrepp. Runt 2000 personer greps i förebyggande syfte.

Vid sidan av diktaturens förtryck väcker även mutkulturen i toppen vrede.

Den utlösande faktorn är videor som den mystiske exildissidenten Muhammed Ali spridit på sociala medier. Han säger sig ha blivit rik på generalernas byggprojekt, men att de lurat honom på massor av pengar. al-Sisi är skyldig till omfattande korruption och till att ha slösat bort miljarder på nya palats, lyder budskapet.

Och egyptierna känner igen sig. Vid sidan av diktaturens förtryck väcker även mutkulturen i toppen vrede, särskilt som vanliga människor har svårt att klara sig.

Miserabla statsfinanser tvingade 2016 Egypten att låna av IMF, som i sin tur ställde krav. En del nödvändiga reformer har genomförts, som att införa moms, låta valutan flyta och skära ned bränslesubventioner som i första hand gynnar de välbeställda. Trots hygglig tillväxt har dock medborgarna inte sett till några förbättringar, tvärtom. Priserna stiger, reallönerna rasar och allt fler räknas som fattiga.

Känslan blir att resurserna går till al-Sisis skrytbyggen i stället för till folket.

Presidenten, ”vald” med 97 procent av rösterna och med mandat att sitta kvar till åtminstone 2030, vägrar åtgärda det som behövs. Statens byråkrati kväver det privata näringslivet. I stället har al-Sisi låtit militärens ekonomiska imperium breda ut sig alltmer.

Donald Trump rycker på axlarna och kallar al-Sisi sin favoritdiktator. Resten av världen borde höja rösten.