Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 14:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-en-dag-maste-aven-facebook-forsta-att-god-journalistik-inte-ar-gratis/

Ledare

Gunnar Jonsson: En dag måste även Facebook förstå att god journalistik inte är gratis

Novak Djokovic vinner igen. Facebook blockerar nyheterna.
Novak Djokovic vinner igen. Facebook blockerar nyheterna. Foto: Chine Nouvelle/SIPA/Shutterstock

Hellre än att betala för sig stängde Facebook av nyheterna i Australien. Inte är det särskilt bra reklam för techgiganten.

Australian Open i tennis närmar sig finalerna och genererar dagliga nyheter. Det öppna fältslag som pågår mellan landets politiker och de amerikanska techjättarna vinner ändå tävlingen om långsiktig betydelse.

Ett lagförslag som är på väg att antas av Australiens parlament skulle tvinga Facebook och Google att betala traditionella mediebolag för nyhetsförmedlingen till flödena. Men medan Google har börjat träffa sådana avtal, blockerade Facebook på torsdagen i stället mediernas sidor på sin sajt. Även hälsovårds- och brandmyndigheters information refuserades.

Grundkonflikten har följt internets framväxt. It-imperierna dominerar söktjänster och sociala medier, men har också kapat åt sig alltmer av världens annonsintäkter. För 20 år sedan tog pressen hem hälften, i dag är det en tiondel.

Även i övriga världen börjar techjättarna äntligen stöta på politisk och juridisk patrull.

Techjättarna vill varken betala skatt till statskassor eller kompensera andra företag för att de utnyttjar deras tjänster och produkter – som nyheter. Mediebolagen tjänar ändå på trafiken, lyder argumentet.

Den australiska lagen föreskriver förhandlingar om priser och ett tvistlösningssystem. Om kompensationen blir tillräcklig lär fortsätta att diskuteras. Men en princip skulle läggas fast, precis vad Google och Facebook vill undvika.

Att Google retirerade beror sannolikt på att nyheter spelar en större roll för varumärket. Facebooks image är att vara en plattform för kontakt mellan användarna, och bolaget bryr sig inte ett smack om det som finns där är kvalitetsjournalistik eller fejknyheter från ryska trollfabriker.

Även i övriga världen börjar techjättarna äntligen stöta på politisk och juridisk patrull. Ibland, som i USA, handlar det om monopolrisker och konkurrensbegränsningar, på andra ställen om upphovsrätt.

EU har inlett en regleringsoffensiv, och nya lagförslag kan komma att kompletteras utifrån den strid som rasar i Australien. I Frankrike tvingade en domstol Google att göra upp med olika förlag och medier. Men även Facebook accepterade i fjol att betala ersättning till ett antal amerikanska tidningar.

Donald Trump blev till slut en belastning för Twitter. Och i höstas stoppade flera av världens största företag sin annonsering i sociala medier, på grund av spridningen av rasism och desinformation.

En fri press är en grundpelare i alla demokratier, och god företagsekonomi borgar för oberoende. Det betyder inte att politikens uppgift är att skydda traditionella medier som inte klarar att hålla liv i sin affärsmodell. Ägarkoncentration finns i såväl nya som gamla medier. Och i den mån techjättarna tvingas börja göra rätt för sig, borde pengarna i första hand stärka journalistiken och inte styrelserummen.

Ämnen i artikeln

Journalistik
Google
Facebook
Australien
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt