Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 11:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-erdogan-gor-flyktingarna-till-sitt-universalvapen-mot-usa-och-eu/

Ledare

Gunnar Jonsson: Erdogan gör flyktingarna till sitt universalvapen mot USA och EU

Turkiet på väg mot den ”säkra zonen”. Foto: Maya Alleruzzo/AP

Turkiet vill bli av med flyktingarna från Syrien. President Erdogan använder dem som bricka i ett cyniskt spel.

Ett slags vapenvila råder i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien. Slaktardiktatorn Bashar al-Assads regeringsstyrkor, stödda av Ryssland och Iran, lär dock inte för alltid ha ställt in offensiven för att erövra det sista rebellfästet. Förutom de extremistiska islamister som har den militära kontrollen finns där runt 3 miljoner civila. Många av dem kommer att försöka fly över gränsen in i Turkiet.

Turkiets auktoritäre ledare försöker lösa en rad problem i samma smäll.

President Recep Tayyip Erdogans plan är tvärtom att tvinga flyktingströmmen åt andra hållet. I Turkiet finns redan 3,6 miljoner syrier. Den turkiska regimen vill skicka i väg minst 1 miljon av dem till en ”säker zon” i nordöstra Syrien. En del deporteras helt enkelt, för andra stryps möjligheterna till jobb och sjukvård i hopp om att de ska åka ”frivilligt”.

Och om Erdogan inte får internationellt stöd för upplägget hotar han med att i stället ”öppna portarna” och låta de syriska flyktingarna ta sig till Europa.

Turkiets auktoritäre ledare försöker lösa en rad problem i samma smäll. Landets ekonomi går knackigt, vilket Erdogan själv bär stort ansvar för. Samtidigt har stämningen alltmer vänts mot de syriska flyktingarna, och oppositionen har hejat på. Efter svidande bakslag i flera lokala val ser regeringspartiet en chans att få opinionen på sin sida.

Den ”säkra zonen” har styrts av den syrienkurdiska milisen YPG, nära kopplad till PKK-gerillan i sydöstra Turkiet, i stort sett sedan inbördeskrigets början. Erdogan kallar YPG terrorister och har svurit på att aldrig tillåta något som liknar en syrienkurdisk statsbildning vid sin gräns. Zonen ska fungera som buffert, och med 1 miljon nyinflyttade syriska sunniter späds dessutom den kurdiska befolkningen ut.

Kruxet är att syrienkurderna utgjort USA:s mest pålitliga allierade på marken i kampen mot terrorrörelsen IS. Erdogan kräver att Washington säger upp bekantskapen och låter honom köra bort YPG. Amerikanerna försöker bromsa, till hans förtret. Hans fraterniserande med Ryssland är delvis ägnat att visa att han har andra vänner.

EU sitter i en rävsax. Efter flyktingkrisen slöts ett omtvistat avtal där Turkiet lovade att stoppa migranterna i utbyte mot flera miljarder euro. En gissning är att europeiska regeringar hellre ser att gränsen hålls stängd än ifrågasätter Erdogans intriger.

Utan tvekan har Turkiet under åtta år gjort en stor insats för de syriska flyktingarna. Nu använder Erdogan dem som en bricka i ett cyniskt spel.

Syriens sunniter och kurder kommer inte att glömma al-Assads tortyr och krigsförbrytelser. De lär också minnas hur omvärlden agerade. Både under inbördeskriget och efteråt.