Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-18 20:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-erdogan-har-last-in-demokratin-i-turkiet/

Ledare

Gunnar Jonsson: Erdogan har låst in demokratin i Turkiet

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tar emot EU-kommissionens Ursula von der Leyen och Europeiska rådets Charles Michel (t v).
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tar emot EU-kommissionens Ursula von der Leyen och Europeiska rådets Charles Michel (t v). Foto: AFP/Turkish presidential press service

Turkiet går politisk och ekonomisk kräftgång under landets auktoritäre president Recep Tayyip Erdogan. EU måste markera.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

För inte så många år sedan kunde ett besök i Istanbul av EU:s två högsta företrädare tolkas som ett steg i Turkiets medlemskapsprocess. När Ursula von der Leyen och Charles Michel kom dit på tisdagen var den frågan död och begraven.

Allmänna artigheter om en modernare tullunion och dialog om viktiga saker stod på agendan. Mycket gjort blev det säkert inte. Och det är i första hand president Erdogans fel.

EU är förvisso ganska nöjt om Erdogan håller sig till avtalet från 2016 och stoppar asylsökande från att ta sig över till Grekland. I gengäld rullar miljarder euro till flyktinglägren i Turkiet.

Inget blir enklare av att Erdogan är fullt sysselsatt med att sparka centralbankschefer.

Men i övrigt har Erdogan ägnat den senaste tiden åt att fortsätta trampa på mänskliga rättigheter och låsa in kritiker för påstådda terrorbrott. I helgen greps en grupp pensionerade amiraler för att de skrivit på ett upprop mot ett omstritt kanalbygge. Sådana påhitt jämförs på fullt allvar med försök till militärkupp.

Samtidigt har kampanjen mot det kurdiska partiet HDP, Turkiets tredje största, trappats upp. Redan sitter många av dess ledare i fängelse, och dussintals valda borgmästare har avsatts. Riksåklagaren, Erdogans handgångne man, vill nu förbjuda hela rörelsen. Det ska snarast ses som ett led i att sabotera oppositionens ansträngningar att samla sig mot presidenten.

EU har mer att undra över, som Turkiets beslut att lämna Europarådets konvention om våld mot kvinnor. Eller letandet efter gas och olja runt Cypern, som utlöste milda europeiska sanktioner i vintras. Eller köpet av ett ryskt luftvärnssystem, en ren provokation mot Nato.

Inget blir enklare av att Erdogan är fullt sysselsatt med att sparka centralbankschefer som försöker bekämpa hög inflation och en skenande valutakris.

Erdogan kör bulldozer över demokratin och riskerar Turkiets stabilitet. Om detta måste EU tala klarspråk.

Ämnen i artikeln

Turkiet

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt