Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-erdogan-tvingar-istanbul-att-rosta-om-och-rosta-ratt/

Ledare

Gunnar Jonsson: Erdogan tvingar Istanbul att rösta om och rösta rätt

President Erdogans röst är den som räknas. Foto: AP

Borgmästarvalet i Istanbul måste göras om. För Turkiets president Recep Tayyip Erdogan var inte nöjd med resultatet.

Rätta artikel

Allt var riggat till förmån för president Erdogans AKP. Inte nog med att partiet har styrt Istanbul i ett kvartssekel och sitter på maktens alla spakar. Yttrandefriheten i Turkiet är dessutom en chimär, eftersom regimkritiska medier har bommats igen och staten har total kontroll över tv-utbudet.

Ändå lyckades AKP förlora borgmästarvalet i Istanbul för fem veckor sedan, om än knappt. Lösning? Staden måste rösta igen, den 23 juni. Myndigheternas motivering, att en del valfunktionärer inte var godkända, synes något krystad. Påståendet att den hårt ansatta oppositionen därtill skulle ha klarat att fuska och muta sig till segern faller på sin orimlighet.

Hur Erdogan och AKP i åratal har belönat lojala företag med offentliga kontrakt, och bestraffat de icke pålitliga, hade säkert varit en intressant historia att gräva i.

Det annullerade resultatet hade två huvudorsaker. Dels underskattade AKP uppenbarligen missnöjet med det krisartade ekonomiska läge Erdogans politik har lett till. Dels bestämde sig det kurdiska partiet HDP för att ställa sig bakom det större, sekulära CHP:s kandidat Ekrem Imamoglu.

Efter viss betänketid bestämde Erdogan att väljarnas dom inte gick att acceptera, Istanbul är alltför viktigt. Det är presidentens hemmaarena och Turkiets ekonomiska hjärta. Men oppositionen hade också lovat att starta en oberoende revision av stadens räkenskaper. Hur Erdogan och AKP i åratal har belönat lojala företag med offentliga kontrakt, och bestraffat de icke pålitliga, hade säkert varit en intressant historia att gräva i.

Turknationalisterna i MHP, Erdogans partner i parlamentet i Ankara, gav benäget bistånd i kampanjen för nyval. De bådas allians smids nu än tätare.

Rättsväsendet är i Erdogans händer, författningen ger honom gränslösa befogenheter, Turkiets demokrati har förpassats till skuggorna. Och om det uppstudsiga Istanbul mot förmodan inte lyder order i nyvalet är det väl bara att rösta en gång till.