Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-28 15:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-eu-maste-sluta-blunda-for-bulgariens-mutkolvar/

LEDARE

Gunnar Jonsson: EU måste sluta blunda för Bulgariens mutkolvar

Bojko Borisov, kungen av Sofia.
Bojko Borisov, kungen av Sofia. Foto: Olivier Hoslet/AP

Bulgarien är EU:s mest korrupta land. Unionen låtsas som om det inte finns något problem.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Det hör inte till vanligheterna att USA inför massiva sanktioner mot en rad personer och företag i ett EU-land. Märkligare ändå är att unionen själv i åratal har blundat för vad som pågår i Bulgarien.

Korruptionsskandalerna är ingalunda okända. Senast under våren har vittnen beskrivit inför ett parlamentsutskott hur mutor, utpressning och fusk med EU-bidrag dominerar landets näringsliv och politiska system. Rättsväsendet och andra statliga institutioner är i praktiken kidnappade av olika maffior. Inför valet i april avlyssnades minst ett 30-tal oppositionsföreträdare av bulgarisk säkerhetstjänst.

Över alltihop tronar Bulgariens starke man, Bojko Borisov som leder högerpartiet Gerb och har varit premiärminister i flera omgångar. Socialistpartiet, ex-kommunister med goda förbindelser till Ryssland, har dock inte heller några vidare antikorruptionsmeriter.

Rättsväsendet och andra statliga institutioner är i praktiken kidnappade av olika maffior.

Efter vårens val gick det inte att bilda någon regering. En ny omgång i juli väntas inte heller leda till något klart resultat, även om det finns utmanare till den gamla makten.

USA:s finansdepartement har alltså tröttnat, och använder Magnitskijlagen för att blockera de bulgariska mutkolvarna. EU sitter still. Ett skäl är att, precis som med Polen och Ungern, vapnen är för trubbiga mot medlemsländer som trampar på rättsväsendets integritet. Ett annat är att EPP, den borgerliga gruppen i Europaparlamentet, behöver Borisovs röster. Och socialdemokraterna har sina skyddslingar.

EU:s återhämtningsfond ska snart börja ösa ut miljarder euro över medlemsländerna, inklusive Bulgarien. Kontrollen över tidigare bidrag har, för att uttrycka det milt, inte imponerat. Den nya europeiska åklagarmyndigheten har klena resurser.

Kleptokraterna är värst för Bulgariens medborgare. Men EU:s skattebetalare borde också protestera mot unionens pinsamma oförmåga och likgiltighet.

Läs fler texter av Gunnar Jonsson

Ämnen i artikeln

Bulgarien

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt