Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-fallet-golunov-pinsamt-for-putin/

Ledare

Gunnar Jonsson: Fallet Golunov pinsamt för Putin

Ivan Golunov i rättssalen. Foto: Evgeny Feldman/AP

Ryska polisen försökte sätta dit den undersökande journalisten Ivan Golunov för allvarliga narkotikabrott. Protesterna tvingade makten att backa.

Domarens beslut om husarrest var uppseendeväckande på flera sätt. Åklagarna i Ryssland brukar få som de vill, och kravet här var häkte. Den tilltalade anklagades dessutom för att ha drivit en knarkfabrik – i sitt hem.

I grunden är fallet Ivan Golunov inget annat än skandalöst. Den välkände journalisten greps förra veckan av polisen, som sedan påstod sig ha hittat stora mängder narkotika både i hans ryggsäck och i bostaden. Foton som sades bevisa knarklaboratoriets existens var dock tagna någon annanstans.

Fallet visar att makten i Ryssland har sina blottor, och att det finns ryssar som vågar trotsa inskränkningarna i yttrandefriheten.

Händelsevis hade Golunov just lämnat ett reportage om korruption i begravningsbranschen i Moskva, där säkerhetstjänsten är djupt insyltad, till nyhetssajten Meduza. Tidigare har han avslöjat skumraskaffärer inom stadsförvaltningen. Många mäktiga män var missnöjda med publiciteten.

Men denna gång startade övergreppet en protestvåg. Journalister och kända artister stöttade Golunov, tiotusentals medborgare skrev under en namninsamling på nätet. Tre av landets stora ekonomitidningar demonstrerade genom att trycka samma förstasida, rubricerad ”Jag/vi är Ivan Golunov”. Även regimtrogna tv-personligheter uttryckte tvivel om hans skuld. Självaste president Putins talesman förklarade att ett misstag kanske hade begåtts.

Fast misstaget bestod i så fall snarast i slarvet med att plantera bevisen mot Golunov. Han är långt ifrån den förste sanningssägare som polisen ”råkar” hitta narkotika hos.

Varken Putinregimen eller det Kremlkontrollerade rättsväsendet är i vanliga fall benägna att retirera. Andelen fällande domar är nära 100 procent, nästan som på Stalintiden. Men på tisdagen lades förundersökningen mot Golunov plötsligt ned, han skulle släppas på fri fot. Fallet visar att makten i Ryssland har sina blottor, och att det finns ryssar som vågar trotsa inskränkningarna i yttrandefriheten.

Dessvärre finns det många fler exempel på det auktoritära systemets godtycke och förtryck. I måndags förlängdes fängelsedomen för en av oppositionspolitikern Alexej Navalnyjs medarbetare. Samtidigt frigavs en tjetjensk människorättsaktivist i förtid.

Det har nu också gått nästan sju månader sedan Ryssland besköt och kapade tre små fartyg ur den ukrainska flottan i Svarta havet. 24 oskyldiga sjömän sitter fortfarande inspärrade. När FN:s havsrättsdomstol nyligen krävde deras omedelbara frigivning skakade Moskva bara på huvudet.

Vladimir Putins modell vilar på korruption och att hans kumpaner får en del av kakan, sådant som Ivan Golunov rapporterat. Rysslands ekonomi vacklar fram, presidentens opinionssiffror är inte längre så märkvärdiga och antalet politiska fångar har ökat markant. Allt hänger ihop.