Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 11:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-fel-att-utlamna-misstankta-till-tyrannen-i-rwanda/

LEDARE

Gunnar Jonsson: Fel att utlämna misstänkta till tyrannen i Rwanda

Paul Rusesabagina anländer till en domstol i Kigali.
Paul Rusesabagina anländer till en domstol i Kigali. Foto: Simon Wohlfahrt/AFP

Länder utan rättsstat har ingen rätt att få vem som helst utlämnad. Det gäller exempelvis Rwanda.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

I Göteborg sitter en man frihetsberövad sedan tio månader. Rwanda vill ställa honom inför rätta för delaktighet i folkmordet 1994, och Högsta domstolen ska besluta om han kan utlämnas.

Ingen bestrider att folkmordet ägde rum. Under 100 dagar dödades uppåt en miljon människor, främst tutsier, av den hutuiska majoritetsgruppen i Rwanda. Den nuvarande presidenten Paul Kagames rebellrörelse tog över landet och stoppade massakern. En internationell tribunal i Tanzania drev rättsliga processer fram till sin upplösning 2015.

Men Kagame var aldrig nöjd med det. Han styr en djupt auktoritär stat som har tystat all opposition, och förföljt kritiker bland annat med hjälp av anklagelser om att ha varit med om folkmordet. Bevisningen är i regel tvivelaktig. ”Rättsstaten” går i presidentens ledband.

Kagame styr en djupt auktoritär stat som har förföljt kritiker bland annat med hjälp av anklagelser om att ha varit med om folkmordet.

Högsta domstolen i Sverige ska alltså inte avgöra om mannen i Göteborg är skyldig till folkmord, utan om han kan få en rättvis rättegång i Rwanda. Svaret borde vara nej. I både Norge och Storbritannien har domstolar vägrat godkänna utlämningar.

På måndagen avslutades en process i Rwanda som säger mycket om karaktären på Kagames regim. Paul Rusesabagina dömdes till 25 års fängelse för påstått medlemskap i en terrorgrupp.

Under folkmordet var Rusesabagina chef för ett hotell i huvudstaden Kigali där han gömde hundratals tutsier. Berättelsen låg till grund för storfilmen ”Hotel Rwanda” i USA. Han blev senare en framstående kritiker av Kagame, och gick i exil.

Förra året lurade rwandisk säkerhetstjänst Rusesabagina ombord på ett flygplan med destination Kigali, där han greps. Människorättsorganisationer beskriver rättegången som en skådeprocess.

En svensk förundersökning pågår mot göteborgaren. Finns det bevis är det fullt möjligt att åtala honom här. Det är bättre än att utlämna honom till en despot.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Rwanda

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt