Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-finland-rostade-for-huller-om-buller/

Ledare

Gunnar Jonsson: Finland röstade för huller om buller

Socialdemokraternas Antti Rinne håller euforin under kontroll. Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva-AFP

Valresultatet i Finland är jämnt och svårtolkat. Lätt att bilda regering blir det inte.

Rätta artikel

Nyheten från i mars om att finländarna enligt FN är världens lyckligaste folk togs emot med återhållen vrede. Bastubad i all ära, men vemod är allt den verkliga nationalsporten. Frågan är om söndagens finska valresultat ska skrattas eller gråtas åt.

Väljarna har röstat för förändring. Vad de vill ha i stället, förutom fler kvinnor i riksdagen, är en gåta.

Socialdemokraterna gick lite framåt och blir största parti, men bleka 17,7 procent alstrade mest sloköron. Det nationalistiska Sannfinländarna och Samlingspartiet, de svenska Moderaternas släkting, kom tätt därefter. De gröna avancerade. Centern, som innehaft statsministerposten, straffades för en havererad vårdreform och rasade till sämsta siffran på ett sekel.

Koalition blir det alltid i Finland, men denna gång måste man nog tvångsgifta Socialdemokraterna med högern och De gröna. Och något mer. Centern lär behöva slicka såren. Sannfinländarna varken vill eller får vara med. Till slut blir det antagligen något slags vänster-höger-konglomerat utan tillstymmelse till gemensamt färdmål. Landets politik bygger på samförstånd och inte block, jovisst, men regnbågsregeringen från 2011 blev i bästa fall en diskussionsklubb.

Sannfinländarna bekräftar populismens konsolidering i Europa, trots att ministerposterna orsakade en bitter partisplittring under mandatperioden. Invandringsmotstånd räcker inte som förklaring. Förra året kom mindre än 3 000 flyktingar till Finland.

Klimatpolitiken är däremot möjligen ett förebud om vad som komma skall på andra håll. De gröna surfade på frågan. Men det gjorde Sannfinländarna också, genom att varna för klimathysteri: hur mycket bil lilla Finland kör spelar ingen roll så länge stora länder gasar på.

Väljarna har röstat för förändring. Vad de vill ha i stället, förutom fler kvinnor i riksdagen, är en gåta. Förr eller senare kommer finländarna ändå att tvingas ta ställning till hur lejonet ska bli en tigerekonomi.