Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 13:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-fn-skyddar-zaida-catalans-mordare/

Ledare

Gunnar Jonsson: FN skyddar Zaida Cataláns mördare

Foto: Nicklas Thegerström

Mordet på Zaida Catalán förblir ouppklarat. FN måste förklara varför man hjälper till med mörkläggningen.

Gunnar Jonsson
Rätta artikel

I mars 2017 mördas den svenska FN-experten Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp. De skjuts ihjäl utanför byn Bunkonde i centrala Kongo-Kinshasa.

Vem som är skyldig till det bestialiska dådet vill regimen i Kongo inte att någon ska få veta. Det vill inte FN heller, dessvärre.

Onsdagens “Uppdrag granskning” berättar hur Catalán och Sharp åker till Kongo för att utreda uppgifter om krigsförbrytelser och massgravar. De otaliga miliserna och rövarbanden i landet är inga änglar, men även regeringsarmén är ökänd för sin brutalitet. I landet finns också sedan länge den fredsbevarande FN-styrkan Monusco.

Hela sanningen om Zaida Cataláns död kanske aldrig kommer fram. Då sitter FN nöjt. Annars kan arbetet störas både här och där.

Regimen i Kinshasa hävdar att en milis har utfört morden och släpper en film som påstås bevisa det. UG belägger ett annat förlopp. Catalán och Sharp luras av ”tolkar”, egentligen agenter för den statliga säkerhetstjänsten, att bege sig till ett livsfarligt område. Armén har infiltrerat milisen som ska pekas ut. Ordern att skjuta ges på militärens språk. Under den följande ”rättegången” nämns inget av detta, däremot försvinner både vittnen och åtalade.

Allt det här vet FN:s utredare Greg Starr, som rapporterar direkt till generalsekreteraren António Guterres. Informationen finns i de hemliga dokument som läckts till UG och flera internationella medier. Men Starr meddelar att armén inte har med morden att göra. Däremot menar han att offren bröt mot regler, de åkte mc-taxi utan FN-märkning och beskydd. De två blir medskyldiga till sin egen död.

Cataláns familj spelar i hemlighet in ett samtal med Starr. Där förklarar han tydligt: inga anklagelser riktas mot armén, för FN är angeläget om att kunna fortsätta samarbeta med den kongolesiska regimen.

FN skulle behöva uppfinnas om det inte redan fanns, brukar det heta. Det är också något ruttet med FN.

I världsorganisationen ingår värsta sortens diktaturer, krigshetsare och torterare. Megabyråkratin ska försörja många människor från såväl fattiga som rika länder med fina jobb och höga löner. Harmonin får inte störas. Det rosa skimret måste bevaras.

När svensken Anders Kompass avslöjade sexuella övergrepp som FN-soldater begått i Afrika tystades saken ned. Själv blev han avstängd från sin tjänst. Det är inte det enda fallet där fredsstyrkor har varit inblandade i grova brott.

Hela sanningen om Zaida Cataláns död kanske aldrig kommer fram. Då sitter FN nöjt. Annars kan arbetet störas både här och där.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har satt FN på en piedestal. Självaste Sverige sitter ju i säkerhetsrådet. Vad kan gå fel?