Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-20 23:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-g7s-globala-bolagsskatt-ar-ett-vanskligt-foretag/

LEDARE

Gunnar Jonsson: G7:s globala bolagsskatt är ett vanskligt företag

USA:s finansminister Janet Yellen efter mötet med G7-kollegorna i London.
USA:s finansminister Janet Yellen efter mötet med G7-kollegorna i London. Foto: Justin Tallis/AFP

G7-gruppen har enats om en internationell bolagsskatt. Att genomföra den blir desto knivigare.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Globala skatter låter lockande i vida kretsar. De är också förbålt svåra att införa just för att de antas omfatta länder av ytterst olika karaktär. Efter att de rika G7-medlemmarna i helgen kommit överens om ramarna för en internationell bolagsskatt finns det därför skäl att vara skeptisk.

Meningen är att världens runt 100 största och mest profitabla företag ska betala minst 15 procent i skatt. Länder där verksamhet bedrivs och vinster genereras ska få del av kakan. En techjätte ska således inte kunna skriva sig på Caymanöarna och lägga globala intäkter på hög i skatteparadiset.

Vad uppgörelsen ändå visar är att internationellt samarbete åter har blivit möjligt efter maktskiftet i USA.

Det är i och för sig logiskt, och dessutom populärt bland väljare lite varstans. Drivkraften bakom G7-uppgörelsen är dock lika mycket pandemin, och den explosion av statsskulden som följt inte minst i USA och Europa.

Prioriteringarna skiljer sig åt. Joe Biden behöver plocka in skatt från företagen för att finansiera löften om infrastruktursatsningar, men utan att amerikanska bolag får en konkurrensnackdel. I kongressen väntar motstånd. Stora EU-länder vill klämma åt Google och Amazon. Mindre spelare, som Irland och Singapore, är inte överdrivet roade av att höja sina attraktiva företagsskatter. Kina skulle säkert gladeligen mjölka utländska bolag men ogärna avstå från sina statliga guldäggs vinster.

Att uppfylla alla förväntningar blir knepigt. Detaljerna avgör hur gracerna så småningom fördelas. Och även om många är med på att pungslå kupongklippare, kan ingen bortse från att höjd bolagsskatt påverkar investeringar och löneutrymme i svårförutsägbar mån.

En global koldioxidskatt skulle egentligen vara nödvändig. Att den fortfarande tycks avlägsen säger något om uppförsbacken för G7-planen. Vad uppgörelsen ändå visar är att internationellt samarbete åter har blivit möjligt efter maktskiftet i USA. I bästa fall spiller det över på fler områden.

Ämnen i artikeln

G7

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt