Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 08:40 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-granslos-manipulation-infor-usa-valet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Gränslös manipulation inför USA-valet

Låt alla rösta. Men fuska inte.
Låt alla rösta. Men fuska inte. Foto: Evan Vucci/AP

Mixtrandet med valkretsar är en lång och dålig tradition i USA. Men gerrymandering är inte alla problems moder.

Året var 1812. Ett av de omritade valdistrikt guvernör Elbridge Gerry godkände i Massachusetts såg ut som en salamander. Uttrycket gerrymandering myntades och har sedan dess stått för en kreativ användning av kartor för att gynna det egna partiet.

På tisdag nästa vecka, samma dag som mellanårsvalet till kongressen, hålls folkomröstning i fyra delstater. Colorado, Michigan, Missouri och Utah kan därefter byta till ett system där oberoende experter i stället för partierna drar gränser för valkretsarna. Ohio och Kalifornien har tidigare ändrat reglerna på liknande sätt.

Minst lika illa är att många republikanskt styrda delstater har gjort det svårare att rösta, särskilt för minoriteter och mindre bemedlade.

Vart tionde år är det folkräkning i USA, vilket ligger till grund för en ny mandatfördelning i representanthuset. Republikanerna vann en storseger i valet 2010 och tog chansen att kapa åt sig fördelar. I till exempel Pennsylvania 2016 röstade ungefär lika många på de två stora partierna, men bisarra gränser gav Republikanerna 13 platser mot Demokraternas 5. Nå, även demokrater använder tekniken när de får tillfälle.

Detta är givetvis orättvist. Varje röst borde vara lika mycket värd. Men frågan har trots allt fler bottnar än så.

Politikerna har två syften med gerrymandering, att maximera det egna partiets mandat och att garantera seger i de egna valkretsarna. Fast målen strider mot varandra. Det går inte att samtidigt sprida ut och koncentrera sina väljare. En teoretisk fördel ger kanske inte praktiskt utfall i ett decennium.

Att skapa ett optimalt system är heller inte så lätt. Demokrater tenderar att bo i städer och deras förorter, republikaner mer på landsbygden. Över huvud taget har väljarna under lång tid sökt sig till områden där deras gelikar finns. Det gör det knepigt att rita valkretsar där utgången är någorlunda oviss. Den som lägger till önskemål om representation för svarta och hispanics får det ännu jobbigare att få ihop det. Förespråkare för valreformer prioriterar ofta olika.

Domstolarna har tidigare ogärna velat lägga sig i. Inför årets val har dock domstolar i flera delstater gjort just det, med blandat resultat. I Pennsylvania beslutades i alla fall att gränserna för valkretsarna stred mot delstatens författning. HD vägrade sedan att ta upp saken.

Gerrymandering brukar slentrianmässigt pekas ut som boven bakom alla möjliga problem i det amerikanska valsystemet. Minst lika illa är att många republikanskt styrda delstater har gjort det svårare att rösta, särskilt för minoriteter och mindre bemedlade. Och ändå har Demokraterna en god chans att ta över makten i representanthuset.

Hur som helst ska politiker självklart inte rita valkretsar. Pennan borde hållas av neutrala händer.

Läs mer: I Georgia kämpar väljarna för att kunna rösta

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.