Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-grekland-har-langt-kvar-innan-det-kvalar-in-som-modernt-land/

Ledare

Gunnar Jonsson: Grekland har långt kvar innan det kvalar in som modernt land

Kyriakos Mitsotakis har en diger uppgift framför sig. Foto: Louisa Gouliamaki/AFP

Vänsterpopulisterna bröt sina löften och regerade Grekland med viss pragmatism. I söndagens val lär de besegras av en nygammal dynasti.

Syriza vann det grekiska valet 2015 på råbarkad vänsterpopulism. Offentliga sektorn skulle fortsätta matas, inga uppoffringar behövas och övriga EU snällt swisha fler miljarder i nödlån till det kristyngda landet.

Förr i världen turades de alla om att använda makten för att belöna sina vänner och låna till offentlig konsumtion.

Som premiärminister gjorde Alexis Tsipras en 180-graderssväng. Han svek alla fagra löften och gick med på kreditgivarnas krav på åtstramningar. Vem skulle ge en sådan politiker en ny chans? Opinionsmätningarna inför söndagens val visar på en brakförlust för Syriza.

Ändå ska sägas att Tsipras inte styrde lika illa som han lät på förhand. Grekland var bankrutt och saneringen av skuldkrisen livsnödvändig. Han har muttrande genomfört en del ekonomiska reformer och en bräcklig tillväxt har återvänt, även om bnp ännu är långt under nivån från 2007.

Regeringen har också gjort en vettig uppgörelse om namnbyte för grannlandet Nordmakedonien, som öppnar vägen för dess anslutning till Nato och EU. Men grekiska nationalister rasade och Syriza förlorade ännu fler väljare.

Krisen raderade ut den socialdemokratiska klanen Papandreou. Den väntade valsegraren, borgerliga Ny demokrati, har sina egna dynastier i Karamanlis och Mitsotakis. Förr i världen turades de alla om att använda makten för att belöna sina vänner och låna till offentlig konsumtion.

Ny demokratis nuvarande ledare Kyriakos Mitsotakis har gått på Harvard och försöker distansera sig från sitt partis gamla dåliga vanor. Högerflygeln måste samtidigt hållas på gott humör. Och om de utlovade skattesänkningarna verkligen får i gång några investeringar i Grekland, utan att skulderna exploderar igen, är långt ifrån självklart.

Korruptionen regerar fortfarande. Skatteflykt är en nationalsport. Pensionssystemet är för dyrt. Grekland har mycket att göra innan det kvalar in som modernt europeiskt land.