Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-grona-storhetsdrommar-vacker-fragor-i-tyskland/

Ledare

Gunnar Jonsson: Gröna storhetsdrömmar väcker frågor i Tyskland

Grönt jubel efter EU-valet i Tyskland. Foto: Tobias Schwarz/AFP

Det tyska miljöpartiet De gröna hoppas förpassa socialdemokratiska SPD till marginalen. Men än finns det en del kvar att bevisa.

Socialdemokrater är ledsna lite överallt, men ingenstans mer än i Tyskland. Det gamla klassiska SPD är sedan länge på dekis. I EU-valet häromsistens blev det knappt 16 procent, och i helgen gav en av de stora mätningarna partiet ynka 12. Miljöpartiet De gröna har tagit över ledningen till vänster och var i samma undersökning till och med före Angela Merkels kristdemokratiska CDU.

Andrea Nahles har avgått som SPD-ordförande, och ingen vill ta över. Om den stora koalitionen i Berlin överlever beror det mest på att både CDU och SPD är livrädda för ett nyval.

De grönas tro på marknadsekonomin haltar. Över miljökraven hänger ett moln av förbud och planhushållning.

SPD går delvis samma kräftgång som olycksbröder ute i Europa. Andelen arbetare i samhället minskar, fackföreningarnas bas i industrin krymper. Missnöje med globaliseringen har skapat utvandring till främlingsfientliga partier som det tyska AFD. Lattevänstern i städerna ägnar sig åt identitetspolitik i stället för klasskamp.

Ett par tyska särdrag finns. Förre förbundskanslern Gerhard Schröder reformerade arbetsmarknaden i grunden för 15 år sedan. Arbetslösheten sjönk drastiskt, men partiet såg bara svikna ideal. Den stora koalitionen har samtidigt blivit en tvångströja. Även när SPD driver igenom vallöften får Merkel äran.

De gröna hoppas nu på att permanent ersätta SPD som Volkspartei. Tidigare har höga opinionssiffror tenderat att sjunka ihop. Frågan är om klimatfrågan har förändrat läget.

Att kategorisera De gröna är inte helt lätt. Partiet är proeuropeiskt och mer pragmatiskt än MP i Sverige. Det regerar ett antal delstater i skiftande konstellationer. I Baden-Württemberg styr landsfadern Winfried Kretschmann harmoniskt ihop med CDU, utan att bomma igen Mercedes och Porsches bilfabriker. Efter förbundsdagsvalet 2017 fördes seriösa förhandlingar om regeringssamarbete med Merkel.

Men De grönas tro på marknadsekonomin haltar. Över miljökraven hänger ett moln av förbud och planhushållning. Partiet sa nej till EU:s frihandelsavtal med Kanada, och ställde det som villkor i koalitionssamtalen 2017 (som kraschade när liberala FDP hoppade av). Vetenskapen hyllas när det gäller global uppvärmning, men hånas i fråga om genmodifierade livsmedel.

Om nu De gröna ska ta över efter socialdemokratin måste också SPD:s väljare sugas upp. Det gör sannolikt den gröna linjen mer vänsterinriktad och mindre kompatibel med borgerliga partner.

Växtvärk är en överhängande risk. De gröna har för få medlemmar och för lite pengar för att vara riktigt stort. Poster måste besättas, nya rekryter utbildas, tokstollar hållas borta.

Tysklands gröna är något av en skvader. Låt se om den hittar ut ur skogen.