Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-28 23:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-hall-eus-coronafond-borta-fran-polen-och-ungern/

Ledare

Gunnar Jonsson: Håll EU:s coronafond borta från Polen och Ungern

Friheten på undantag i Warszawa.
Friheten på undantag i Warszawa. Foto: Wojtek Radwanski/AFP

Regeringarna i Polen och Ungern hävdar sin rätt att trampa på rättsstaten. Det bör diskvalificera dem från EU:s coronafond.

En andra pandemivåg drar fram genom Europa, med vidhängande ekonomisk version. Olika länder stänger olika hårt, men genomgående tvingas servicenäringar som krogar och turism på knä. Efter återhämtningen i början av hösten hotar nu en isande vinter.

Just i det läget bryter EU:s jättelika stimulansprojekt samman. Både långtidsbudgeten och den 750 miljarder euro tunga coronafonden hänger på en skör tråd, efter att Polen och Ungern blockerat hela processen.

Paketet snördes ihop vid ett maratontoppmöte i somras. Berättigade invändningar, från bland annat Sverige, fanns mot kollektiv skuldsättning och tonvikten på bidrag i stället för lån. Men något annat finns inte på spelbordet, och EU kan inte gärna bara titta på när krisen rasar.

Kaczynski och Orbán har ägnat sig åt att undergräva domstolarna just för att cementera sitt grepp om makten.

Nästan alla har varit överens om att koppla utbetalningarna från fonden till villkor om att upprätthålla rättsstatliga principer och demokratiska värderingar. EU-parlamentet har månat extra om detta, som egentligen är så självklart att det inte skulle behöva diskuteras.

Dessvärre finns det två skäl att göra det: Polen och Ungern. Deras nationalkonservativa regeringar har under lång tid angripit rättsväsendets oberoende, mediernas frihet och andra av demokratins grundbultar. EU har prövat de slöa verktyg som stått till förfogande, men misslyckats med att bryta utvecklingen.

Coronabidragen skulle ha varit värda runt 3 procent av Polens och Ungerns bnp. Alla gillar ”gratispengar”, även antiliberala politiker som Jaroslaw Kaczynski och Viktor Orbán. Förhoppningen i Bryssel var därför att de skulle svälja förtreten och inte konstra. Nu har de i stället lagt in nationella veton som stoppar både budget och fond, eftersom de hänger ihop.

Temat är avslöjande för Polen och Ungern. Oavsett vad som sägs i högtidstal om att ingen pekas ut vet alla att klausulerna om rättsstat gäller dem. Det var också naivt att tro att Kaczynski och Orbán bluffade. De har trots allt ägnat sig åt att undergräva domstolarna just för att cementera sitt grepp om makten.

Utvägen ur detta moras är inte enkel att hitta. EU har sopat problemet under mattan för länge. Även nu är det alltför sannolikt att storfräsare som Tyskland vattnar ur principerna, eller att ekonomiskt ansatta Italien och Spanien ryar om eftergifter.

Uppfinningsrika jurister torde dock kunna hitta sätt att låta den gamla EU-budgeten löpa och lägga coronafonden i en egen påse som Polen och Ungern inte får tillgång till.

Det kräver tid som redan är knapp och riskerar att vidga sprickorna inom EU. Men därmed skulle unionen slå fast att vissa demokratiska värden är okränkbara, och visa Polens och Ungerns invånare hur livsnödvändig rättsstaten är. Och att de bör ha det i åtanke nästa gång de röstar.

Ämnen i artikeln

Ungern
Polen
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt