Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-hd-i-usa-maste-halla-balansen-i-abortfragan/

Ledare

Gunnar Jonsson: HD i USA måste hålla balansen i abortfrågan

Och aldrig mötas de två. Foto: Saul Loeb/AFP

Abortstriden lär återigen hamna i USA:s högsta domstol. Alabamas nya lag, som närmast innebär totalförbud, bör underkännas.

Rätta artikel

Att Alabama skulle försöka upphäva aborträtten helt var ingen överraskning. Det är en konservativ delstat som redan har mycket strikta begränsningar. Men frågan rör sig därmed åter mot Högsta domstolen, som i det historiska fallet Roe mot Wade från 1973 slog fast att författningen skyddar kvinnans rätt till abort.

Mellan polerna finns den breda massan som inte vill riva upp Roe mot Wade men ser abort som ett dilemma.

Senaten i Alabama har nu antagit en lag som tillåter abort bara om moderns liv är i fara, däremot inte vid våldtäkt eller incest. Läkare som utför ingreppet hotas av långa fängelsestraff.

Båda sidor i det eviga amerikanska abortkriget mobiliserar. Flera republikanskt styrda delstater har nyligen stiftat lagar som förbjuder abort efter sjätte veckan. Det demokratiskt dominerade New York vill i stället göra det lättare att få abort. President Trump har blivit ”pro life”-extremist och målar upp motståndarna som barnamördare.

Opinionsläget i USA är komplicerat. Runt 30 procent tycker att abort alltid ska vara legalt, cirka 20 procent kräver totalförbud. Mellan polerna, som rör sig allt längre åt var sitt håll, finns den breda massan som inte vill riva upp Roe mot Wade men ser abort som ett dilemma.

Det dröjer innan Alabamalagen når HD, men domstolens förändrade sammansättning gör utslaget svårt att förutsäga. Trump har fått tillsätta två konservativa ledamöter, Neil Gorsuch och Brett Kavanaugh, som i princip kan misstänkas för att vara emot abort. Men de båda har hittills uppträtt olika, med Gorsuch betydligt längre till höger.

Chefsdomaren John Roberts räknas också till det konservativa lägret, men har blivit mannen i mitten. Han är mån om att domstolen inte förfaller till en subjektiv instans och att prejudikat ska respekteras. Och dit hör onekligen Roe mot Wade.

HD ska inte vara ett politiskt slagfält. En nykter syn på aborter måste vara möjlig även i USA.