Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 01:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-hizbollah-i-libanon-ar-en-skamflack-for-irans-ayatollor/

LEDARE

Gunnar Jonsson: Hizbollah i Libanon är en skamfläck för Irans ayatollor

Ingen plats för civila i kulregnet i Beirut.
Foto: Haitham Moussawi/TT

Dödligt våld skakar Beirut, alltmedan en ekonomisk kris ödelägger Libanon. Hizbollahs förödande grepp om landet utgår från Iran.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Den shiitiska protestaktionen upplöstes i något som liknade gatukrig mer än kravaller. Minst sju människor dödades med automatvapen eller granater vid den tre timmar långa eldstriden i Beirut i torsdags.

Demonstrationen riktades mot domaren Tarek Bitar och hans utredning av den fruktansvärda explosionen i Beiruts hamn i augusti 2020, då ett par hundra människor miste livet. Det finns mängder av dokument och andra bevis för att högt uppsatta politiker och tjänstemän visste om riskerna med det kemikalielager som sprang i luften.

Utredare nummer ett avsattes för att han ville förhöra inblandade potentater. Bitar har också försökt, och likaledes fått nobben.

Korrupta politiker och bankirer bevakar sina revir och stulna förmögenheter i stället för att söka lösningar.

Shiamilisen Hizbollah, Irans redskap i Libanon och den överlägset starkaste militära kraften i landet, är nämligen inte intresserad av någon undersökning som pekar ut dess företrädare. Lika illa är det dessvärre med åtskilliga andra väpnade politiska och religiösa grupper som är medskyldiga till vanstyret i landet.

Samtidigt dignar Libanon under den ekonomiska kollaps som Världsbanken kallat en av de tre värsta kriser som drabbat ett land på 150 år. Korrupta politiker och bankirer bevakar sina revir och stulna förmögenheter i stället för att söka lösningar. Över halva befolkningen har hamnat under fattigdomsgränsen.

Ayatollorna i Teheran är stolta över sin ”shiitiska axel”. Den går över ett Irak härjat av shiitiska miliser, via slaktardiktatorn al-Assads Syrien till kaoset i det Hizbollahdominerade Libanon. Vilket imperium.

För den iranska teokratin tjänar Libanon två syften. Hizbollah är en reservarmé som har satts in i både Syrien och Jemen. Och milisen har försetts med 140 000 missiler som kan avfyras mot Israel.

Ett minimikrav är att Bitars utredning fullföljs och att de ansvariga ställs till svars. Men Iran och dess lakejer jobbar inte så.

Läs mer:

”Skottlossningen påminde oss om inbördeskriget”

Nathan Shachar: Libanon nära sammanbrott efter dödsskjutningarna