Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-05 22:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-hjalpen-till-smaforetagen-maste-komma-snabbt/

Ledare

Gunnar Jonsson: Hjälpen till småföretagen måste komma snabbt

Regeringen med samarbetspartierna.
Regeringen med samarbetspartierna. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Efter en viss fördröjning presenterade regeringen och samarbetspartierna på onsdagskvällen till slut också ett krispaket riktat till småföretagen

Det är där, till exempel i hotell- och restaurangbranschen, som coronaviruset hittills har haft de mest omedelbara effekterna.

Många av förslagen har redan lanserats i en eller annan form av näringsliv, fackförbund och oppositionspartier. Det som återstår att se är hur snabbt regeringen nu kan få i gång åtgärderna så att de faktiskt stagar upp de blödande småföretagen.

Arbetsgivar- och egenavgifter sänks retroaktivt från den 1 mars så att bara ålderspensionsavgiften betalas. Det gäller för upp till 30 anställda och löner under 25.000 kronor i månaden.

Vidare ska en statlig så kallad företagsakut inrättas, dit företag kan vända sig om de har svårt att få låna av banken. Staten lovar att garantera lånet och ta 70 procent av risken. Maxbeloppet är 75 miljoner kronor.

Det finns alltid en risk att kraften i krispaketen vacklar för att de omgärdas av för mycket krångel och byråkrati.

Stöd ska också ges till hyressänkningar. Företag som på grund av försvunna intäkter har svårt att behålla lokalen får förhandla med sin värd, som i sin tur kompenseras av staten.

Om allt detta tar sig fram till de lidande små och medelstora företagen är det förstås bra. Tidigare har regeringen i alltför hög grad ägnat sig åt uppskov på skatt, som ändå måste betalas och till hög ränta, och lån som man hoppats att någon annan ska ge. Detsamma gäller Riksbanken.

Livskraften i småföretag som plötsligt blivit av med sina kunder måste säkerställas, för annars kommer de hundratusentals jobb som finns där att försvinna.

Det finns alltid en risk att kraften i krispaketen vacklar för att de omgärdas av för mycket krångel och byråkrati. Nu är det livsviktigt att de utlovade miljarderna faktiskt snabbt tar sig fram dit där de behövs. Omständlighet är klokskapens fiende.