Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 23:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-hjaltinnan-aung-san-suu-kyi-har-blivit-en-ynkrygg/

Ledare

Gunnar Jonsson: Hjältinnan Aung San Suu Kyi har blivit en ynkrygg

Foto: Fred Dufour/AP

Aung San Suu Kyi var en moralisk ledstjärna. Men i hennes Myanmar sitter två Reutersjournalister i fängelse för att de skött sitt arbete.

Rätta artikel

Över 16 000 fångar har släppts i Myanmar i april i en allmän amnesti med anledning av landets nyårsfirande. De flesta var dömda för knarkrelaterade brott.

Två journalister från nyhetsbyrån Reuters, Wa Lone och Kyaw Soe Oo, fanns dock inte bland de som försattes på fri fot. Förra veckan avvisade högsta domstolen deras överklaganden av sina sjuåriga fängelsestraff.

Reportrarna greps i slutet av 2017. Polisen lurade dem att ta emot ”hemliga dokument” som de sedan fälldes för att inneha, enligt en lag från kolonialtiden. Deras verkliga brott var ett annat. De hade undersökt och rapporterat om en massaker på rohingyer under militärens folkmord på den muslimska minoriteten tidigare på hösten.

Aung San Suu Kyi har för sin del struntat fullständigt i rohingyernas öde och beskyllt omvärlden för att baktala landet.

Den etniska rensningen i delstaten Rakhine tvingade över 700 000 rohingyer att fly över gränsen till Bangladesh. En FN-rapport dokumenterade hur tortyr, våldtäkter och nedbrända byar var rutin under säkerhetsstyrkornas klappjakt, som understöddes av buddistiska lynchmobbar. Minst 10 000 människor dödades.

Bisarrt nog dömdes nyligen sju soldater för att ha deltagit i den massaker Reutersjournalisterna avslöjade. Trots det ges ingen upprättelse.

En gång fick Aung San Suu Kyi fredspriset för sitt outtröttliga arbete för demokrati och mänskliga rättigheter. Hon satt 15 år i husarrest under militärdiktaturen. Sedan valet 2015 är hon i praktiken Myanmars regeringschef.

Generalerna har förvisso behållit stora delar av makten. Men Aung San Suu Kyi har för sin del struntat fullständigt i rohingyernas öde och beskyllt omvärlden för att baktala landet. Hon skulle kunna se till att reportrarna benådas, men har i stället försvarat de orättfärdiga domarna.

Demokratiseringen av Myanmar har inte bara stannat av. Aung San Suu Kyi är med och leder utvecklingen åt andra hållet.