Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 02:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-indiens-demokrati-far-inte-bli-en-hinduisk-enpartistat/

Ledare

Gunnar Jonsson: Indiens demokrati får inte bli en hinduisk enpartistat

Nej till en orättvis lag. Foto: Dibyangshu Sarkar/AFP

Medborgarskapslagen är ett slag i ansiktet på Indiens muslimer. Och hindunationalismen är en återvändsgränd för demokratin.

Världsmästare i att släcka ned internet är inte Iran, Ryssland eller någon av de vanliga skurkstaterna. Det är Indien, som ofta kallats jordens största demokrati.

Ursäkten brukar vara att hatpropaganda och desinformation ska motverkas. Premiärminister Narendra Modi är dock mest ute efter att tysta eller i vart fall begränsa protester mot sin politik. Det senaste exemplet kom i samband med den medborgarlag som parlamentet antog i förra veckan, och som har lett till våldsamma drabbningar mellan demonstranter och polis.

Modi och hans vänner förolämpar både författningen och den nationella minoritet som räknar nästan 200 miljoner människor.

Lagen framställs som en humanitär gest till illegala invandrare från tre länder: Afghanistan, Bangladesh och Pakistan. De som kom före 2015 har chans till medborgarskap. Men lagen gäller bara de som bekänner sig till så kallade indiska religioner, som hinduer, buddister och kristna. Inga judar, inga ateister. Och absolut inga muslimer.

Indien grundades som en sekulär demokrati. Till skillnad från det muslimska Pakistan skulle landet vara ett hem för alla. Kashmir, med muslimsk majoritet, var beviset. Nu riktar alltså Modi och hans vänner en förolämpning mot både författningen och den nationella minoritet som räknar nästan 200 miljoner människor.

Medborgarlagen är dessutom nära förknippad med det register som har testats i delstaten Assam i nordöst. 33 miljoner invånare anmodades att visa upp papper på att de har rätt att bo där, trots att födelsebevis och liknande knappt existerar i stora delar av landet. Av de 2 miljoner som inte klarade kraven visade sig två tredjedelar vara hinduer, men de räddas nu av lagen.

För muslimer som funnits där i evigheter väntar utvisning – eller fångläger. Jämförelsen med Myanmar, där armén jagat bort hundratusentals muslimska rohingyer, går inte att undvika.

Narendra Modi har ett förflutet i den paramilitära kamporganisationen RSS, en del av den hindunationalistiska sfär dit också hans parti BJP hör. Den stora majoriteten från valet i våras har nu satts i arbete för dess syften.

I augusti drogs Jammu och Kashmirs status som delstat in. Hundratals politiker och journalister fängslades. En halv miljon indiska soldater bevakar undantagstillståndet. Och där har internet nu legat nere i över fyra månader.

Domstolarna låter det ske. Det tidigare så oberoende rättssystemet gav under hösten också hinduerna rätten till den omstridda plats i Ayodhya där en mobb ödelade den historiska moskén 1992. I kravallerna som följde dödades minst 2.000 människor.

De internationella reaktionerna mot Modis islamofobi har varit bleka. Fler måste höja rösten och kräva att Indien retirerar från den farliga hindunationalistiska avgrunden.