Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 12:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-indiens-fortryck-i-kashmir-inte-vardigt-en-demokrati/

Ledare

Gunnar Jonsson: Indiens förtryck i Kashmir inte värdigt en demokrati

Kashmir i ett järngrepp. Foto: Tauseff Mustafa/AFP

Den indiska centralmakten drar åt tumskruvarna i Jammu och Kashmir. Regeringen utnyttjar delstaten i muslimfientliga syften.

Poängen med att ta ifrån Jammu och Kashmir ställningen som delstat var att ”integrera” området i Indiens ekonomi, hävdade premiärminister Narendra Modi i somras. När beslutet trädde i kraft i fredags såg det inte så ut.

Så länge både Indien och Pakistan har en svartvit syn på Kashmirfrågan finns ingen kompromiss att hitta.

Butiker och kontor var stängda, eftersom separatister lovat skjuta mot allt som var öppet. Föräldrar höll skolbarnen hemma av rädsla. Telekommunikationerna var blockerade. Hundratals politiker, akademiker och journalister satt inlåsta sedan månader för att de inte skulle få för sig att protestera. Och en halv miljon indiska soldater befann sig fortfarande där för att bevaka undantagstillståndet.

Modis motiv för att göra om delstaten till två ”territorier” direktstyrda från New Delhi var förstås inte att sätta fart på tillväxten. Jammu och Kashmir har muslimsk majoritet och passar fint som boxboll för en premiärminister från det hindunationalistiska BJP. Att det retar ärkerivalen Pakistan, som också gör anspråk på stället, gläder partifolket.

Indien har länge använt olika grader av repression för att kontrollera delstaten. Islamistiska terrorister, ofta sponsrade av Pakistan, har kommit i vågor. Våldet har krävt minst 50.000 liv de senaste 30 åren. Regelbundet tänds relaterade konflikter mellan de två kärnvapenländerna.

Så länge både Indien och Pakistan har en svartvit syn på Kashmirfrågan finns ingen kompromiss att hitta. Stilleståndslinjen från kriget 1949 får fortsätta vara gräns. En försvarlig andel av befolkningen skulle dock helst slippa bägge överhögheterna.

Premiärministern är en dubbelnatur. Han talar om stora ekonomiska reformer, men det blir inte mycket av dem. BJP har en starkt protektionistisk ådra, vid sidan av den islamofobiska. Modi drar sig inte för att utnyttja båda.

Indiens domstolar, som normalt lägger sig i allt, tittar bort. Men misshandeln av Jammu och Kashmir är ovärdig världens största demokrati.