Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 09:05 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-italiens-populister-skrammer-marknaderna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Italiens populister skrämmer marknaderna

Luigi Di Maio och Matteo Salvini.
Luigi Di Maio och Matteo Salvini. Foto: Riccardo Antimiani/AP

De italienska obligationsräntorna steg igen på måndagen, i väntan på ett möte med euroområdets finansministrar. Ett av ämnena skulle bli populistregeringens statsbudget, som EU-kommissionen har avvisat.

Nästa vecka måste ett reviderat förslag skickas till Bryssel från Rom. Men regeringen, bestående av Femstjärnerörelsen (M5S) och Lega, har redan sagt att den inte tänker ändra sig. En och annan finansmarknad är orolig, med all rätt.

Budgetunderskottet har beräknats till 2,4 procent av bnp, långt mer än tidigare löften från Italien. Det blir lätt så när en regering inte vill prioritera, på populisters vis. M5S ville ha medborgarlön till mindre bemedlade, Lega stora skattesänkningar. De var överens om att riva upp en pensionsreform och sänka den ålder när man kan sluta arbeta. Allt kostar.

Regeringen hävdar att underskottet kommer att sätta väldig fart på Italiens ekonomi. Titta bara på Trump, säger M5S-ledaren Luigi Di Maio till Financial Times, hans skattesänkningar och underskott ger robust tillväxt. Nå, jämförelsen med USA haltar betänkligt. Där var konjunkturen redan strålande när den fick ny stimulans, och nästa år antas effekten vara borta (men inte hålet i statskassan).

De har faktiskt lovat sina väljare en sorglös dans på rosor. Att ta ansvar är inte populisters bästa gren.

Italien har onekligen problem. Tredje kvartalet var tillväxten noll. Landet har i praktiken befunnit sig i stagnation sedan euron infördes för 20 år sedan. De nödvändiga strukturreformerna har ändå lyst med sin frånvaro. Ett redan stort skuldberg svällde än mer under finanskrisen, och är i dag över 130 procent av bnp. Just därför anser EU-kommissionen att det planerade budgetunderskottet 2019 är riskabelt.

Obligationsräntorna ligger redan 3 procentenheter över Tysklands. Kostnaden för att betala dem kan helt radera ut den extra tillväxt som M5S och Lega drömmer om.

Ett tiotal EU-medlemmar, framför allt i norr, misstänker att kommissionen som vanligt kommer att vara för slapp mot budgetsyndarna. De tycker dessutom att räddningsfonden ESM ska få rätt att besluta om obligationsinnehavare ska ta en del av smällen när ett land inte kan betala sina lån. Detta är anatema i Italien, där inhemska banker sitter på en stor del av statspapperen.

Di Maio och Legas ledare Matteo Salvini har för sin del ingen lust att backa för EU, som de ofta beskyllt för att ha orsakat Italiens elände. Och de har faktiskt lovat sina väljare en sorglös dans på rosor. Att ta ansvar är inte populisters bästa gren.

Men Italien är för stort för att tillåtas falla. Det skulle ge obehagliga följder för euron. Så EU lär söka efter något sätt att släta över dispyten på. Det kommer knappast att lugna marknaderna.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.