Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-jeremy-corbyn-tagar-mot-en-sallan-skadad-revolution/

Ledare

Gunnar Jonsson: Jeremy Corbyn tågar mot en sällan skådad revolution

Red Corbyn. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Boris Johnson är den värste premiärministern hittills. Med Jeremy Corbyn skulle britterna komma ur askan i elden.

Fördelen med att ha en clown som premiärminister är att han kan dölja andra partiers defekter. Boris Johnsons förödmjukande nederlag i den brittiska högsta domstolen, som förklarade beslutet att ajournera parlamentet olagligt, överskuggade denna veckas Labourkongress.

Eventet dominerades av den djupa splittringen om Brexit. Det blottade också ett parti där Jeremy Corbyns vänsterytterfalang styr och förbereder en sällan skådad samhällsomstörtning.

Corbyn röstade emot EU 1975, eftersom han avskyr kapitalismen, och hade gjort det igen 2016 om han inte råkat kapa åt sig partiledarposten i Labour. Under folkomröstningskampanjen för tre år sedan satt han antingen på läktaren eller var på semester.

Labour är ett parti där Jeremy Corbyns vänsterytterfalang styr och förbereder en sällan skådad samhällsomstörtning.

Därefter har han intagit diverse vimsiga ståndpunkter, som att Storbritannien skulle lämna EU men behålla alla medlemskapets förmåner.

Dagsnoteringen kräver möda för att förklara: Labour vill ha misstroendevotum och nyval, men inte förrän efter att hotet om Brexit utan avtal den 31 oktober eliminerats. Corbyn ska vinna (opinionsmätningarna säger något annat) och förhandla fram en utträdesuppgörelse med EU som ska behandlas i en andra folkomröstning. Där tänker han själv förhålla sig neutral. Om partiet ska ha någon åsikt är oklart.

Men vad är poängen med att plocka fram ett nytt Brexitavtal om man inte tänker rösta för det?

Spelet är till för att skyla över sprickan mellan Corbyns EU-motstånd, många medlemmars önskan att stanna i unionen och åtskilliga arbetarväljares vilja att lämna – helst i går. Partiledningen vann på kongressen genom att mana till lojalitet med ordföranden, utnyttja facket som bulldozer och till sist vägra att räkna rösterna. Socialistisk demokrati, helt enkelt.

Socialism ska det också bli i rejäla portioner om Labour tar sig till makten. 10 procent, till att börja med, av aktiekapitalet i större företag ska konfiskeras och läggas i en löntagarfond kontrollerad av facket. Andra bolag, till exempel energiproducenter, förstatligas direkt. Arbetsveckan ska ned till 32 timmar med bibehållen lön. Privatskolor ska avskaffas. Regeringen ska starta en läkemedelsfabrik som förser sjukhusen med billiga mediciner, och så vidare. Det vore ett dramatiskt skifte.

Labour är extremt på flera sätt. Anders Lindberg, Aftonbladets S-märkte politiske chefredaktör, var en av besökarna på kongressen. Han kände till den utbredda antisemitismen men blev ändå chockad över hur öppet den demonstreras i Socialdemokraternas systerparti (AB 24/9).

Boris Johnson må vara den värste premiärminister Storbritannien har haft. Jeremy Corbyn skulle slå rekordet.