Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-24 03:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-kalifornien-satter-rekord-i-konstiga-folkomrostningar/

LEDARE

Gunnar Jonsson: Kalifornien sätter rekord i konstiga folkomröstningar

Gavin Newsom i kampanjtagen, tillsammans med vicepresident Kamala Harris.
Gavin Newsom i kampanjtagen, tillsammans med vicepresident Kamala Harris. Foto: Saul Loeb/AFP

Gavin Newsom riskerar att förlora guvernörsposten i en folkomröstning. Det annars så framgångsrika Kalifornien har ett vrickat politiskt system.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Att hålla folkomröstning för att avsätta en regering eller president känns rätt främmande för en demokrati. Sådant sköts lämpligen genom allmänna val. Men i världens femte största ekonomi – delstaten Kalifornien – har man fått saken om bakfoten.

Gamla regler är ibland en gåva. Den amerikanska författningen duger bra till allt möjligt även efter över 230 år. Kaliforniens system för att göra sig av med en guvernör har däremot inte åldrats med charm sedan det infördes i början av förra seklet.

På tisdagen röstas det om framtiden för mannen på posten sedan tre år tillbaka, demokraten Gavin Newsom. Ribban ligger lågt för antalet namn som behöver samlas in. Alla guvernörer sedan 1960 har utsatts för försök till ”recall”, att peta titelinnehavaren. 2003 lyckades det till och med, och filmstjärnan Arnold Schwarzenegger tog hand om jobbet.

Fast denna gång är det märkligare än någonsin. Newsom vann en jordskredsseger 2018, och Joe Biden fick 64 procent av rösterna i presidentvalet i fjol. Kalifornien liknar närmast en enpartistat, där Demokraterna dominerar fullständigt, och guvernörens stöd är i grunden starkt.

Alla guvernörer sedan 1960 har utsatts för försök till ”recall”, att peta titelinnehavaren.

Om över 50 procent vill behålla Newsom sitter han kvar. Men väljarna svarar också på en andra fråga, vem de eventuellt skulle vilja ha i stället, och där segrar den av 46 kandidater som får flest röster. Leder det racet på runt 20 procent i mätningarna gör Larry Elder, en Trumpälskande libertarian och provokatör med diverse besynnerliga åsikter som att kvinnor inte begriper sig på politik. Inte ens den förre presidenten vill ha med honom att göra.

Självklart har Elder lovat att skrota Kaliforniens stora ambitioner när det gäller att minska utsläppen. Sådant trams som klimatförändringar tror utmanaren nämligen inte alls på. Att han därmed skulle trampa på folkviljan struntar han i.

Republikanerna har inte vunnit ett delstatligt val i Kalifornien på 15 år, och ser nu chansen. Även om Newsom leder i opinionen, ser motivationen ut att vara hög i motståndarlägret. Det finns ett missnöje med allt från skogsbränder till huspriser och coronarestriktioner. Att guvernören gick på lyxkrog utan munskydd, precis när han manade alla andra att hålla sig hemma, gav bilden av en hycklande elitist som gör som han vill.

Folkomröstning är ett tvivelaktigt instrument överallt, och resultatet styrs ofta av ovidkommande stickspår och tillfälliga humörsvängningar. I Kalifornien är processen galen, vidöppen för missbruk och övermogen för drastiska förändringar. Vill medborgarna dumpa Newsom borde det göras i det riktiga val som väntar redan nästa år.

Ämnen i artikeln

Kalifornien

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt