Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 18:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-karin-wanngard-s-gav-bort-skattemiljoner-till-trotjanare/

Ledare

Gunnar Jonsson: Karin Wanngård (S) gav bort skattemiljoner till trotjänare

Lätt att vara frikostig med andras pengar. Foto: Beatrice Lundborg

Stockholms stad har gott om pengar. Det tyckte i alla fall förra finansborgarrådet Karin Wanngård (S) – efter att hon hade förlorat valet i höstas.

Gunnar Jonsson
Rätta artikel

Expressen har i ett antal artiklar berättat om hur Wanngård delade ut extrafallskärmar till två personer hon själv anställt som stadens högsta tjänstemän.

Wanngårds första stadsdirektör fick sparken 2016 efter bara två år, och ersattes av Ingela Lindh. Hon är en riktig långvägare i Stadshuset, var socialdemokratisk biträdande borgarrådssekreterare redan 1991 och har under ett par decennier haft en rad chefsjobb.

Wanngård förlängde helt sonika Lindhs anställning ett år, trots att det nya grönblåa styret skulle anställa en annan stadsdirektör.

Lindhs kontrakt gick ut efter valet. Två årslöner i avgångsvederlag ingick. Eftersom hon tjänade 180 500 kronor i månaden, mer än statsministern, blev det en rejäl hacka: 4,3 miljoner. Men Wanngård förlängde helt sonika Lindhs anställning ett år, trots att det nya grönblåa styret skulle anställa en annan stadsdirektör.

För två år på tjänsten får Lindh därmed i praktiken tre år till med full lön, totalt 6,4 miljoner, utan att behöva lyfta ett finger. Samma finurliga konstruktion gav Wanngård biträdande stadsdirektör Margareta Östrand, som med något lägre lön får nöja sig med 5,3 miljoner.

Wanngård försvarar sig med att de två är så duktiga att Stadshuset borde utnyttja deras kompetens. Fast det är faktiskt upp till den nya majoriteten att avgöra. Tänk tanken att rollerna vore ombytta, att M skulle pracka på S sina gunstlingar.

Stadsdirektörens lönenivå kan alltid diskuteras. Wanngård hävdar att den måste vara hög för att klara konkurrensen med näringslivet, men hon vet mycket väl att nästan alla höga kommunchefer är internrekryteringar.

Kruxet är dock inte lönen, utan att Wanngård unnat sig att belöna två av sina trotjänare. Skattepengar är inte Socialdemokraternas egna.

Det luktar faktiskt rätt illa. Vänskapskorruption, rent av.