Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 06:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-kinas-diktatur-tar-sig-omanskliga-friheter-i-xinjiang-och-hongkong/

Ledare

Gunnar Jonsson: Kinas diktatur tar sig omänskliga friheter i Xinjiang och Hongkong

Taggtråden styr i Xinjiang. Foto: Greg Baker/AFP

Kina låser in uigurerna i Xinjiang och sätter deras barn i internatskolor. Hongkongborna fruktar att bli kommunistdiktaturens nästa offer. 

Ingen släpps in i den nordvästliga provinsen Xinjiang utan att ha lämnat ifrån sig sin upplåsta mobiltelefon till polisen. Det gäller turister, journalister och besökare från övriga Kina. Vid gränsen installeras en app som söker igenom alla kontakter, bilder, filer och personliga data.

Så utvecklas ännu en del av det totalitära övervakningssamhälle den kinesiska kommunistdiktaturen bygger upp i Xinjiang. För uigurerna och andra muslimska grupper är dock polisstaten ingen nyhet.

Var och en måste inrätta sig i kommunismens led. Annars väntar Xinjiang.

Minst en miljon människor i Xinjiang har satts i fångläger för att lära sig älska Kommunistpartiet mer än islam. Förra veckan kom förfärande avslöjanden från BBC om hur regimen skiljer muslimska barn från deras inspärrade föräldrar och placerar dem i statliga internatskolor. Uigurernas religion, kultur och språk ska utplånas.

President Xi Jinping drar förvisso åt tumskruvarna överallt. Medborgare i hela Kina vaktas med elektronik, 400 miljoner ansiktsigenkännande kameror, artificiell intelligens och censur. Politiska fångar, skådeprocesser och tortyr är vardag. Så ser den ”socialistiska demokrati” ut som Sverigeambassadören Gui Congyou hyllade under sitt reklamjippo i Almedalen (SvD 6/7).

På söndagen fortsatte också massdemonstrationerna i Hongkong. De började som en protest mot att de Kinatrogna makthavarna ville börja utlämna misstänkta brottslingar till fastlandet, men blev ett uttryck för desperation. Alla förstår: knarksmugglare ena dagen, politiska dissidenter nästa.

Hongkongborna fick ett löfte om ”ett land, två system”, men det har Peking tröttnat på. Var och en måste inrätta sig i kommunismens led. Annars väntar Xinjiang.

Invånarna i Hongkong ser vad som händer. Resten av världen måste öppna ögonen. Den framväxande stormakten Kina är inte vilket land som helst, utan ett fängelse.