Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 00:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-kinas-fortryckare-har-radslan-som-trubbigt-vapen-i-hongkong/

Ledare

Gunnar Jonsson: Kinas förtryckare har rädslan som trubbigt vapen i Hongkong

Polisen ordnar kravaller. Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP

Protestvågen fortsätter att rulla genom Hongkong. Regimen i Peking försöker skrämma staden till att älska kommunistdiktaturen.

Polisen förbjöd manifestationer på femårsdagen av paraplyrörelsens födelse i Hongkong. Minst åtta förmodade aktivistledare burades in på förhand. Inget hjälpte. Tiotusentals medborgare gick ändå ut på gatorna i helgen för att protestera mot den kinesiska kommunistdiktaturens försök att strypa stadens frihet. På sina håll utbröt åter våldsamma sammandrabbningar.

Efter att rättigheterna gradvis inskränkts är känslan att de är på väg att försvinna för alltid.

Årets rörelse har pågått i tre månader och utlöstes av ett lagförslag som skulle göra det möjligt att utlämna brottslingar till Fastlandskina. Där styr Kommunistpartiet rättsväsendet, vilket innebär att vem som helst kan spärras in på falska grunder. Eftersom det är olagligt att kritisera regimen i Peking skulle Hongkongborna leva i ständig skräck.

Stadens marionettstyre bordlade idén utan att formellt skrota den, på order från Peking som har bannlyst eftergifter till demokratikämparna. En bred kampanj har satts i gång för att skrämma Hongkongs invånare.

Myndigheterna har haft svårt att hitta några formella protestledare. Nästan 1.000 personer har gripits, något som visar hur Hongkongs ledning slår vilt omkring sig i hopp om att stoppa upproret. Företag hotas med repressalier om deras anställda uppträder ”illojalt”.

Samtidigt sprids bilder på polis som tränar på att brutalt slå ned protester. Planer på undantagstillstånd antyds. Gangsterligor anlitas för att spöa upp människorna på gatan. Och kinesiska soldater blir alltmer synliga, i och kring Hongkong.

I vågskålen ligger ”ett land, två system”, modellen som Hongkong garanterades när Kina tog över kontrollen 1997. Marknadsekonomin, de oberoende domstolarna och yttrandefriheten skulle bevaras. Efter att rättigheterna gradvis inskränkts är känslan att de är på väg att försvinna för alltid.

Därför protesterar Hongkongborna. Och därför måste omvärlden låta president Xi Jinping veta att det inte är gratis att dränka friheten i blod.