Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-krossad-frihet-i-hongkong-kostar-mer-an-det-smakar-for-kina/

Ledare

Gunnar Jonsson: Krossad frihet i Hongkong kostar mer än det smakar för Kina

Stängt för flygande. Foto: Vincent Thian/AP

Hongkongs frihet står på spel. Kina gör ett allvarligt misstag om man försöker strypa den med våld.

För ett internationellt finanscentrum är en fungerande flygplats ett måste. Men på måndagen stoppades lufttrafiken till och från Hongkong efter att tusentals demonstranter ockuperat huvudterminalen. Den dramatiska upptrappningen av den politiska krisen får så även allvarliga ekonomiska följder.

Under helgen skakades Hongkong av nya protester mot stadens ledning och den kinesiska kommunistdiktatur som rycker i trådarna. Polis satte in tårgas i tunnelbanan och sköt gummikulor mot människor på nära håll. En kvinna träffades i ögat. Oroligheterna visar inga tecken till att lugna ned sig trots myndigheternas hårda metoder.

Hongkongs relativa självstyre skulle vara svårare att kuva än Peking efter massakern på Himmelska fridens torg 1989.

”Ett land, två system”, löd Kinas löfte när den brittiska kronkolonin togs över 1997. Hongkong skulle få behålla marknadsekonomin, den oberoende rättsstaten och friheten att uttrycka sina åsikter. Dessvärre har Peking infört alltmer flagranta inskränkningar.

Ett lagförslag som möjliggör utlämning av misstänkta personer till Fastlandskina tände gnistan. Domstolar som styrs av Kommunistpartiet går aldrig att lita på, och att påfundet tills vidare lagts på is hjälper inte. Undan för undan har Hongkongborna lagt till fler krav, till exempel en oberoende utredning av polisvåldet.

Konflikten saknar naturliga kompromisser. Kinas härskare anser sig kunna behandla Hongkongs medborgare som vilka kuschade undersåtar som helst. Territoriets invånare är vana vid sina rättigheter och begär att de respekteras.

Nu hoppas Kina att demonstranterna ska låta sig skrämmas eller åtminstone tröttna. Under tiden florerar rykten om ett militärt ingripande. Något sådant vore ett ödesdigert misstag.

Hongkongs relativa självstyre skulle vara svårare att kuva än Peking efter massakern på Himmelska fridens torg 1989. Och även om Hongkongs ekonomiska vikt har minskat i jämförelse är staden fortfarande betydelsefull för Kina, paradoxalt nog just för att den vilar på ett öppet samhälle med ett rättssystem som både medborgare och näringsliv kan känna förtroende för.

President Xi Jinping är inte benägen att göra eftergifter, eftersom de kan uppmuntra andra kineser att höja rösten. Men om han krossar Hongkong lär inte det demokratiska Taiwans längtan efter att uppgå i Kina öka.

Kommunistpartiet försöker, likt andra förtryckare, att skylla på ”terrorister” och utländska ränksmidare. USA anklagas för att utnyttja Hongkong som en bricka i handelskriget.

Sanningen är enklare. Det så kallade masspartiet i Peking vill inte längre ha mer än ett system, sitt eget maktmonopol. Den breda massan i Hongkong kräver däremot sin frihet.