Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-18 22:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-lat-seniorerna-fortsatta-ga-till-jobbet-om-de-vill/

Ledare

Gunnar Jonsson: Låt seniorerna fortsätta gå till jobbet – om de vill

Illustration: Magnus Bard

Sveriges äldre borde vara en resurs även på arbetsmarknaden. För både samhället och individerna är det bra att ta chansen.

Rätta artikel

De flesta inser att Medelsvensson behöver förlänga sitt arbetsliv. Allt fler blir allt äldre, vilket ingen är emot eftersom det är ett hälsotecken, men det tenderar också att öka kraven på vård, omsorg och pensionssystem. En viktig del av lösningen på ekvationen är att 65-plussare själva jobbar mer.

Ledamöterna i Delegationen för senior arbetskraft skrev på lördagens DN Debatt att sysselsättningspotentialen i åldrarna 65–74 år är hela 800 000 personer år 2030. Det bygger på en rapport gjord av Lisa Laun och Mårten Palme.

Alla måste inte fortsätta jobba med samma sak efter 65, och både uppgifter och arbetstid måste kunna justeras.

En del kommer inte att kunna eller vilja jobba vidare, för att kroppen eller humöret sätter stopp. Men många klarar det. Att höja den formella pensionsåldern har varit nödvändigt, men det behövs också förändringar av både attityder och incitament.

KD-ledaren Ebba Busch Thor har föreslagit att pensionerade poliser ska lockas att komma tillbaka med en rejäl lönebonus. De ska inte patrullera på gatan, men har ofta stor erfarenhet av att utreda brott.

På liknande sätt borde till exempel lärare kunna vara till nytta trots att de har uppnått pensionsåldern, om de vill. Säkert kan många äldre användas i välfärdssektorn, även om de inte bör ägna sig åt tunga lyft.

Alliansregeringen gav seniorer dubbelt jobbskatteavdrag och sänkte arbetsgivaravgiften för dem. Av outgrundliga skäl återställde de rödgröna löneskatten, men även till vänster är det dags för omtänk.

Alla måste inte fortsätta jobba med samma sak efter 65, och både uppgifter och arbetstid måste kunna justeras. För åtskilliga borde eget företagande vara det mest flexibla sättet att hålla i gång.

Arbetskraftsdeltagandet bland äldre är redan relativt högt i Sverige, men den demografiska utmaningen finns kvar. Det handlar heller inte bara om samhällsekonomi och skatteintäkter. En glad pensionär kan bli ännu gladare av att jobba.