Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 08:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-lita-aldrig-pa-piraten-putin/

Ledare

Gunnar Jonsson: Lita aldrig på piraten Putin

Bron över Kertjsundet.
Bron över Kertjsundet. Foto: AP

Vladimir Putin försöker än en gång sätta sig på Ukraina. Men med varje aggression ökar han avskyn.

Gunnar Jonsson
Rätta artikel

Mellan de ukrainska hamnstäderna Odessa och Mariupol går det bara att ta sig sjövägen genom att passera det trånga Kertjsundet. Enligt ett avtal mellan Ukraina och Ryssland ska det inte vara något problem. På söndagen var det plötsligt det.

Över sundet har ryssarna byggt en två mil lång bro till den olagligt annekterade Krimhalvön. På söndagen bestämde Moskva att tre små fartyg ur ukrainska flottan inte fick ta sig in till Mariupol. De besköts, ett av dem rammades och flera sjömän skadades. Båtarna beslagtogs och vattenvägen blockerades.

När ett malaysiskt passagerarplan sköts ned med en rysk missil över östra Ukraina dödades 298 personer. Inte heller detta brott vill Putin kännas vid.

Ukrainsk provokation, heter det från Moskva. Ryskt översitteri, är mer korrekt. Redan tidigare har den ryska kustbevakningen trakasserat ukrainska handelsfartyg med ”inspektioner” och fördröjningar.

Lite förhistoria är på sin plats. President Putin lät ockupera Krim 2014, och ljög skamlöst om operationen. Därefter skickade han ryska trupper in i östra Ukraina för att starta ett ”separatistuppror”, och över 10 000 människor har dött i det krig Kreml aldrig har erkänt att man styr.

När ett malaysiskt passagerarplan sköts ned med en rysk missil över östra Ukraina dödades 298 personer. Inte heller detta brott vill Putin kännas vid. Vad han säger om helgens incident i Svarta havet finns det därför ingen anledning att tro på.

Ukrainas president Petro Porosjenko begärde ett två månader långt undantagstillstånd, och har förvisso sina egna skäl att inte lugna ned konflikten. I mars är det val, och han ligger pyrt till på grund av missnöje med korruptionen och det ekonomiska läget. Att stå upp mot Putin kan ge poäng.

Faktum är ändå att Moskva med våld har försökt tvinga Ukraina att stanna i en rysk ”intressesfär”. Putins auktoritära modell är dock inte särskilt attraktiv. Och det ironiska är att han med varje aggression driver grannlandet längre ifrån den ryska världen.