Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 00:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-magdalena-anderssons-skall-pa-anders-borg-gor-pandemin-svarare-att-hantera/

Ledare

Gunnar Jonsson: Magdalena Anderssons skäll på Anders Borg gör pandemin svårare att hantera

Glöm inte 2014.
Glöm inte 2014. Foto: Roger Turesson

De offentliga finanserna dyker, för att coronakrisen kräver det. Magdalena Andersson undrar nog hur hon ska kunna skylla underskottet på borgarna.

En finansminister har förstås i uppdrag att ta hand om landets finanser. När krisen kommer krävs dock även försök att dämpa effekterna.

Coronaviruset har slungat världen och Sverige ned i en ekonomisk avgrund. Regeringen har lanserat diverse nödvändiga paket, från korttidspermitteringar till kommunstöd, som tillsammans på papperet hittills kostat hundratals miljarder kronor och uppåt 5 procent av bnp.

”Det är inget dukat bord vi kommer till – det är helt avskrapat”, påstod Magdalena Andersson.

En person håller emot tills hon tvingas backa: finansminister Magdalena Andersson (S). Hon har bromsat och förhalat. Hon målar i mörka färger och varnar för att barnbidragen kan frysa inne, som DN:s Carl Johan von Seth påpekat. Ekonomerna skakar på huvudet. Här måste räddas vad som räddas kan, nu är tid att spendera.

Men Magdalena Andersson jagas av skuggor från det förflutna. När hon tillträtt efter valet 2014 gick hon till rasande angrepp mot alliansregeringen, det var helt tomt i ladorna för att Anders Borg hade slösat bort alla pengar. ”Det är inget dukat bord vi kommer till – det är helt avskrapat”, påstod hon.

Finanspolitiska rådet och andra experter undrade vad hon pratade om. Budgetunderskottet var ynka 1 procent av bnp, statsskulden mycket låg. Och Andersson verkade helt ha glömt bort den internationella finanskrisens formidabla slag mot Sveriges ekonomi och balansräkning.

Så lät det från Socialdemokraterna även under 90-talskrisen, när banker och fastighetsbransch välte ned i skattebetalarnas knä. Alla statens väldiga underskott var borgarnas fel.

Och nu? Finanspolitiska rådet ger regeringens krispolitik godkänt, men säger att det fortfarande finns stort utrymme för mer.

Fast finansministern tycker väl att hon måste akta sig. Med Magdalena Anderssons egen logik från 2014 är det nu hennes fel att statsfinanserna för stunden barkar åt skogen.