Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-14 15:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-mexikansk-socialism-skyddar-inga-liv/

Ledare

Gunnar Jonsson: Mexikansk socialism skyddar inga liv

Amlo fruktar inga virus.
Amlo fruktar inga virus. Foto: Alfredo Estrella/AFP

Mexiko har bland de högsta dödstalen i covid-19 i världen. Men presidenten har mest ryckt på axlarna.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Siffrorna var illa nog som de var, 200.000 mexikaner hade dött av covid-19. Men i helgen reviderade regeringen statistiken, så att det framgick att en bit över 300.000 hade fått sätta livet till. Den 60-procentiga uppskrivningen gjordes diskret, utan vidare förklaring.

Hur skandalöst Brasiliens ultranationalistiske president Jair Bolsonaro har hanterat coronakrisen vet hela världen. Mexikos vänsterpopulistiske ledare Andrés Manuel López Obrador, kallad Amlo, har fått fumla mer i skymundan. Likheterna är dock slående.

Redan för ett år sedan viftade Amlo undan viruset som en distraktion ingen behövde oroa sig över. Få tester, få restriktioner, löd Mexikos ”coronastrategi”. Själv hade han en amulett som skyddade honom. Även när Amlo själv blev smittad påstod hans inrikesminister att allt var under kontroll.

Få tester, få restriktioner, löd Mexikos ”coronastrategi”. Själv hade han en amulett som skyddade honom.

Faktum är att Mexiko tillhör de värst drabbade länderna i världen. Lyckligtvis har Amlo alltid ”alternativa fakta”, som han brukar redovisa på långa presskonferenser där han aldrig ses i munskydd.

Vaccineringen fungerar också dåligt, dels för att ingen har prioriterat införskaffandet av doser, dels på grund av en omorganisering inom vården. Ekonomin har rasat, precis som i andra länder, men Mexiko var nere i en lågkonjunktur redan före krisen. Paradoxalt nog är Amlo, trots sina socialistiska instinkter, en budgethök som har stramat åt och bara satsat småpengar på offentliga stödpaket.

Det står i bjärt kontrast till hans vanliga tes att ”nyliberalismen” har förstört landet. Han är oftast fast i det förgångna, som i nyttan av en statlig oljeindustri som växer på bekostnad av förnybara bränslen.

Men Amlo är fortfarande populär och hans parti kan förstärka sin majoritet vid valet i juni. Medborgarna tycks skylla både dödstalen i pandemin och den ekonomiska kräftgången på någon annan. Tydligen är amuletten i alla fall bra mot väljares misstro.

Ämnen i artikeln

Mexiko

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt