Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-mitt-romney-den-ende-republikanen-med-ryggrad/

Ledare

Gunnar Jonsson: Mitt Romney den ende republikanen med ryggrad

Foto: J Scott Applewhite/AP

Två mot en är fegt, hette det förr. En mot alla tyder däremot på mod, inte minst när det gäller senatorn Mitt Romney.

Han var den ende republikanen som ville fälla Donald Trump i riksrättsprocessen, ja, den ende i historien som röstat för att avsätta en president från sitt eget parti.

I en avlägsen forntid var Romney presidentkandidat för Republikanerna. Det är åtta år sedan, innan Trump körde sin bulldozer över partiet. Romney hade ett förflutet som pragmatisk guvernör i liberala Massachusetts, men i valet 2012 lät han mer som en konservativ hök.

Men han var en hederlig sådan, och är det fortfarande. Hans pliktkänsla och gudstro förbjöd honom att göra något annat än att gå emot Trump. Romney kunde inte tänka sig ett mer flagrant angrepp på USA:s författning än att försöka fuska i ett val för att behålla makten: ”Och det är vad presidenten gjorde.”

I en avlägsen forntid var Romney presidentkandidat för Republikanerna. Det är åtta år sedan, innan Trump körde sin bulldozer över partiet.

Trump utpressade Ukrainas ledare för att få ammunition mot politiska motståndare på hemmaplan. Romney gjorde mos av alla republikanska ursäkter för presidenten.

Några av Romneys partikamrater medger att Trump betett sig eländigt, men säger att väljarna måste bestämma. Och det går att fundera över om riksrätt var Demokraternas bästa idé, rent taktiskt. Romney invänder att författningen ger senaten uppdraget att rannsaka en president som begår fruktansvärda handlingar. Tajmningen spelar ingen roll.

Säkert kommer Trump och hans skräniga svans att spetsa Romney på en Twitterpåle. Senatorn visste att hans röst inte var avgörande. Han lade den ändå, väl medveten om hämnarnas väntande hat.

Demokraten Doug Jones fruktar också bestraffning från sina väljare i Alabama, men säger att hans röst mot Trump inte handlar om kurage: ”Det är helt enkelt en fråga om rätt och fel.” Sådana spörsmål är så passé i det republikanska partiet. Utom för Mitt Romney.

Läs mer: Frikänd är inte samma sak som rentvådd